Nou- născuţii, supuși unui test nou din 2017

115

De anul viitor, toți copiii născuți în maternitățile din spitalele de stat vor fi testați auditiv imediat după naștere, astfel încât părinții vor ști dacă bebelușul are sau nu probleme de auz. Programului de screening auditiv va fi extins la nivel național.

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat că Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv. „Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici, adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL”, a precizat Voiculescu.

În România, la fiecare 1.000 de nașteri viabile, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea – sau hipoacuzia profundă – este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență de la noi din țară, ce ajunge depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse.Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți a început deja în 3 maternități din București (Polizu, Filantropica și Pantelimon – unde există deja aparatură modernă de screening auditiv care permite descărcarea și folosirea ulterioară a rezultatelor testelor în aplicația informatică) și va fi extins la nivel național în 2017, după dotarea cu aparatură modernă de screening auditiv a alte 335 de unități medicale de stat din România (maternități, spitale cu secții de pediatrie, centre de diagnostic ORL).