Oltenii, sancţionaţi cu ani de muncă în folosul comunităţii

231

Localnicii unei comune din judeţ au de prestat trei ani de muncă în folosul comunităţii. Decizia aparţine magistraţilor care, doar în ultimele şase luni, au transformat 400 de amenzi în zile de muncă, după ce autorităţile au solicitat acest lucru ca urmare a imposibilităţii recuperării amenzilor. În plus, aproape zilnic, primarii din Olt sunt luaţi la întrebări de localnicii care se trezesc cu dările la buget neachitate deşi plătiseră, pentru că banii le-au fost încasaţi în contul amenzilor. Totul datorită prevederile noului Cod Fiscal care dau prioritate la încasare amenzilor în detrimentul taxelor şi impozitelor locale. În unele localităţi, valoarea amenzilor depăşeşte veniturile proprii.

Plăteşti pentru una şi te trezeşti cu alta

Mulţi primari din judeţ sunt luaţi la întrebări de localnici. Ei le reproşează că, deşi au plătit taxele şi impozitele locale, apar datori la bugetul local. În această situaţie ajung cei care au de achitat diverse amenzi primite de la diverse instituţii ale statului-Poliţie, Jandarmerie, Fisc, etc. Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, primii bani încasaţi de la contribuabili ajung în contul amenzilor pe care le au de plătit, chiar dacă ei sunt pentru plata taxelor şi impozitelor locale. În plus, pentru că sumele achitate sunt mici, contribuabilii nu scapă nici de amenzi, nici de dările către buget care sunt purtătoare de dobânzi şi penalităţi. ,,Ca să putem încasa măcar o parte din aceste amenzi, am suplimentat numărul de angajaţi de la ,,Taxe şi Impozite”. Se duc angajaţii pe la fiecare persoană şi se roagă, practic, să-şi achite dările. De la cei care au un venit stabil, reuşim să încasăm că apelăm la popriri, de la ceilalţi e mai greu. În cazul majorităţii acestora, suntem nevoiţi să apelăm la judecători, să le transformăm amenda în zile de muncă în folosul comunităţii”, ne-a declarat Ion Aliman, primarul comunei Deveselu.

1000 de zile de muncă în contul amenzilor

În evidenţele autorităţilor din Deveselu se află peste 1000 de procese-verbale de amendă care aşteaptă să fie încasate sau transformate în zile de muncă în folosul comunităţii. Dintre acestea, 80% sunt amenzi de circulaţie, restul fiind pentru diverse scandaluri. Valoarea totală a lor se ridică la peste 400.000 lei. Cea mai mare sumă pe care ar trebui să o achite un localnic către bugetul local se ridică la peste 1.900 lei. Majoritatea amenzilor pe care le au de achitat deveselenii sunt, potrivit edilului, de 400-500 lei. Pentru că majoritatea nu-şi achită de bunăvoie amenzile şi nici nu au venituri stabile pentru a se putea face demersurile necesare încasării forţate, prin popriri, a banilor, autoritatea locală a fost nevoită să apeleze la judecători. În ultimele şase luni, la solicitarea Primăriei Deveselu, judecătorii au transformat în zile de muncă în folosul comunităţii aproximativ 400 de amenzi.
,,Dacă ar fi să adunăm zilele de muncă pe care le au de executat localnicii în contul amenilor neplătite, am ajunge la concluzia că aceştia ar trebui să muncească în folosul comunităţii peste 1000 de zile, adică vreo trei ani”, a susţinut Răzvan Mirea, angajat ,,Taxe şi Impozite”.

Munca în folosul comunităţii, la nivelul salariului minim

Zilnic, instanţele de judecată din Olt primesc zeci de solicitări de transformare a amenzilor în zile de muncă în favoarea comunităţii. Cum numărul cererilor este în creştere, există riscul blocării activităţii instanţelor de judecată. ,,Hotărârile de transformare a amenzilor în zile de muncă în folosul comunităţii se iau la solicitarea autorităţilor locale. Numărul de zile de prestaţie se stabileşte de judecător în raport cu suma pe care o persoană o are de achitat către bugetul local. Potrivit reglementărilor în vigoare, valoarea unei ore de muncă în folosul comunităţii se ridică la puţin peste şapte lei, aşa că numărul zilelor stabilite de instanţă depinde de suma pe care o are de achitat”, ne-a declarat vicepreşedintele Judecătoriei Caracal, Mihaela Soicea. Pe rolul acestei instanţe se află, la această dată câteva sute de solicitări ale autorităţilor pentru transformarea amenzilor în zile de muncă. Cele mai multe fiind depuse de către primăriile din Caracal şi Deveselu.

Hotărârea judecătorească rezolvă parţial problema

Ion Aliman, primarul comunei Deveselu, ne-a declarat că problema încasării contravalorii amenzilor nu este rezolvată la emiterea hotărârii judecătoreşti.
,,Ca să ţinem evidenţa zilelor de muncă pentru toţi cei care au de prestat muncă în folosul comunităţii, trebuie să avem o persoană desemnată. Astfel, în ciuda deficitului de personal, trebuie să degrevăm autorităţile de activitatea unui angajat. Ca să nu mai vorbim de volumul de muncă al personalului din aparatul propriu pentru a face dosarele pe care le transmitem instanţei de judecată. Trebuie să reiasă clar din documente că amenda nu a putut fi încasată pentru că omul nu are venituri şi nici bunuri ce pot fi executate”, a susţinut edilul. Acesta susţine că nu întotdeauna aceste eforturi sunt încununate cu succes. ,,Avem cazuri când vin şi spun că vor să facă doar două ore de muncă, invocând diverse motive. Nu avem ce le face, trebuie să ne conformăm şi să dăm peste cap activitatea unui angajat. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că şi în cazul celor care au venituri, amenzile sunt greu de încasat. Mergem de multe ori la poarta lor, ne rugăm pentru fiecare leu, ca să spun aşa. Ne-am transformat din funcţionari în nişte perceptori. De multe ori angajaţii noştri sunt umiliţi de cei care au de plătit amenzile. Au de dat sute de lei şi ne trezim că ne dau doar câţiva şi… ne tot ducem la uşile lor în speranţa că vom reuşi să încasăm banii”, a mai spus edilul.

Aşteaptă ajutor de la legiuitor

Primarul comunei Deveselu susţine că situaţia ar fi mult mai bună dacă legiuitorii ar încerca să modifice legislaţia prin completarea ei cu anumite prevederi. Cea mai importantă i se pare a fi cea legată de condiţionarea suspendării permisului şoferilor sancţionaţi care nu-şi achită amenda într-un anumit interval de timp. ,,Cea mai mare sancţiune pentru şoferi este să-i lase fără permis. Dacă le-ar fi ridicate permisele celor care nu plătesc amenda în 30 de zile, ar fugi cu toţii să-şi achite sancţiunile. Nu ar mai fi nevoie să ne dăm activitatea peste cap ca să le scoatem noi banii. În plus, aceste amenzi care ar trebui încasate sunt luate în calcul la constituirea bugetului local, chiar dacă nimeni nu ştie în ce măsură sunt plătite amenzile, de bunăvoie sau nu”, a susţinut edilul comunei Deveselu, Ion Aliman, pentru Realitatea Oltului. Potrivit acestuia, din cele 400.000 de lei cât reprezentau amenzile locuitorilor, au fost încasate doar 120.000-130.000 lei, în cursul anului trecut, utilizându-se toate metodele. Şi la Deveselu nu-i cea mai grea situaţie întâlnită la nivelul autorităţilor din judeţ. Sunt comune în care cuantumul amenzilor datorate de locuitori este mai mare decât suma ce ar trebui să fie încasată sub formă de taxe şi impozite.