Disperată, conducerea PNL a uitat de integritate şi apelează la… penali

144

Blaga, Orban şi alţi câţiva primari cu notorietate, membri PNL, traşi pe linie moartă în ultimul an, pentru că erau puşi sub acuzaţie de procurori, au fost ,,spălaţi, albiţi” şi reactivaţi de conducerea partidului. Decizia a fost luată în urmă cu două săptămâni, în urma analizei făcute de preşedinta liberalilor Alina Gorghiu şi şeful statului, Klaus Iohannis, disperaţi că PNL n-o să reuşească să ajungă la pragul psihologic de 30% din încrederea electoratului. Fostul lider liberal ajuns în fruntea ţării vrea să aibă propriul guvern, lucru declarat. Fără un PNL care să obţină cel puţin 30% din voturile electorilor la scrutinul de peste o săptămână, visul lui Iohannis de a avea un guvern liberal pare a fi spulberat, în ciuda scorului bun bun pe care l-ar putea obţine aliaţii soroşişti ai USR.

Potrivit unor surse liberale, Blaga care nu mai dăduse pe la partid de mult timp a fost sunat personal de Alina Gorghiu şi rugat să preia gestionarea acţiunilor electorale din ultima săptămână din campanie în timp ce restul penalilor care fuseseră traşi pe dreapta au primit şi ei sarcini precise. Scopul ultimelor mişcări de pe scena liberală are drept obiectiv obţinerea unui scor electoral de peste 30%. El l-ar ajuta pe Iohannis să impună un guvern liberal sub conducerea lui Dacian Cioloş.
În acest context, penalii au ieşit în lume după luni bune de ,,dat la fund”. Astfel se explică şi prezenţa în mai multe judeţe, printre care şi Olt, a fostului vicepreşedinte liberal Ludovic Orban. Ce li s-a promis acestora în schimbul ajutorului dat, cu exactitate ştiu doar ei, Alina Gorghiu şi Klaus Iohannis. În rest, este vorba doar de presupuneri. Nici măcar penalii de ieri, membrii cu imagine de astăzi nu au putut oferi o justificare despre reapariţia lor în prim-planul politicii liberale. Cel puţin Ludovic Orban nu a dat niciun fel de răspuns la întreabarea adresată de reporterul Realitatea Oltului, legată de ce s-a schimbat în situaţia sa de la scurtinul local, când a fost nevoit să renunţe la cursa electoală pentru Primăria Bucureştiului ca să nu afecteze imaginea partidului cu problemele sale penale, şi aceste zile când aleargă prin judeţe ţării pentru a obţine prin charisma sa sprijin din partea electoratului pentru candidaţii PNL.
Ludovic Orban a început cu câteva zile un turneu prin ţară pentru a susţine candidaţii liberali la alegerile parlamentare. Acesta va continua până la finele campaniei electorale. Înainte de a ajunge, în week-end, în Olt, el a mai fost prin alte nouă judeţe din ţară. Peste tot, alături de candidaţii liberali, a stat de vorbă cu oamenii. Eficienţa întâlnirilor nu este. însă, atât de mare pe cât se doreşte din mai multe motive. În primul rând pentru că vizitele au avut loc în ceea ce sociologii numesc bazine electorale proprii, în care potenţialul de creştere este mic, iar scopul se atinge, de obicei, prin reprezentanţii locali. La Olt, întâlnirile cu electorii au avut loc în zona Scorniceşti, unde Ion Moisescu are o organizaţie frumoasă, şi a putut aduce la întâlnire ceva membrii de partid, la Caracal unde Octavian Popescu trebuia să-şi dovedească eficienţa pentru a ocupa pe viitor funcţia de prefect, la Izbiceni unde PNL a câştigat alegerile locale, şi tot aşa. Nu au mers la Tia Mare, la Corabia, Piatra Olt sau la Dobroteasa.Un alt motiv ar fi lipsa unui program clar de guvernare fap ce l-a făcut pe Orban să nu aibă ce spune, că ar vrea să facă viitorul guvern liberal condus de Cioloş, dacă PNL va face majoritate, ci despre programul PSD care ar fi o ,,colecţie de minciuni”. Liberalii au uitat, se pare, că electoratul a demonstrat în utima perioadă că nu se mai lasă manipulaţi, că a trecut vremea campaniilor negative şi că a devenit mult mai pragmatic în ceea ce priveşte ,,gogoşile electorale”.
PNL Olt şi-a propus pentru scrutinul de duminică un scor electoral de 30%. Liderul organizaţiei, deputatul Gigel Ştirbu, a susţinut că neîndeplinirea target-ului nu-l face să demisioneze. Cei mai mulţi dintre colegi au pus poziţia sa pe aroganţa care-l caracterizează. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Ştirbu a fost tot timpul conştient când şi-a asumat un rezultat mult mai mare decât l-ar fi putut obţine pentru că justificările sale au prins de fiecare dată în faţa şefilor de la Bucureşti: toată presa este vândută. Această prostie cât el de mare i-a fost livrată Alinei Gorghiu după conferinţa de presă susţinută la Slatina înainte de alegerile locale. Cam la fel a stat situaţia şi la vizita lui Orban. Ştirbu, vădit deranjat de aprecierea noastră că fostul lider liberal şi candidat la fotoliul de primar general al Capitalei are o notorietate mai mare decât toţi cei trei candidaţi de pe locurile eligibile sau semi-eligibile ale partidului în Olt. ,,Vedeţi, v-am sus eu. Cred că dacă aţi sta aici o săptămână…” a spus el cu vocea înceată, parcă pentru a fi auzit doar de Orban. Evident că marele lider PNL Olt a uitat că biroul său parlamentar de la Drăgăneşti, pentru care a primit bani de la Parlament, a stat tot timpul închis, că subalternilor nu le răspundea la telefon decât… ,,din joi în Paşte”, că dacă-l laşi fără telefon prin zona de nord a judeţului are nevoie de ore bune pentru a se dumiri cum ajunge la Slatina. La urma urmei, ce mai contează… el iese deputat oricum, aşa că nu are de ce se stresa.