Olteanca ce administrează afaceri cu sute de salariați

763

Administrează o afacere cu sute de angajați, își uimește oaspeții cu preparate culinare tradiționale pe care le gătește, iubește călătoriile pe meleaguri mioritice și este o mamă și o soție model. Siminica Mirea, olteanca ce deschide lista pentru Senat a PNL Olt, ne arată o altă latură decât cea politică, a unei femei sensibile, cu suflet mare, dar totuși suficient de puternică și serioasă să dirijeze un lanț de firme de succes, afaceri pe care le derulează nu pe bani publici, ci cu contracte ferme încheiate cu parteneri străini.

Inginer de meserie, Siminica Mirea asigură locuri de muncă pentru o întreagă comună și zonele învecinate. Grație afacerilor familiei, comuna Crâmpoia este localitatea cu cea mai tânără populație și singura din județ unde a fost solicitată înființarea unei creșe. Activitățile din care își câștigă pâinea și asigură pensii la bătrânețe peste 500 de olteni sunt în domeniul confecțiilor textile, morărit și panificație, agricultură, comerț.
„Împreună cu soțul meu, care a fost printre primii care şi-au deschis o firmă imediat după Revoluție, am început cu comerț și, după aceea ne-am dat seama că producția este definitorie,  am hotărât să avansăm. Am început cu 30 de angajați și am ajuns la 500. A fost greu să ne menținem pe piață, mai ales în perioada de criză, și acum este greu dar prin seriozitate, prin respectul față de clienții pe care-i avem de 20 de ani, se poate continua. Reușita noastră privind menținerea salariaților constă în respectul față de ei, iar şifaţă de parteneri. Cu toţii înțeleg că nu întotdeauna lucrurile merg bine şi, la nevoie, ne sprijinim unii pe ceilalți. Ne-a ajutat mult faptul că avem afaceri în mai multe domenii de activitate şi atunci când nu merge unul, merge celălalt. Practic, de asta am ales să avem o gamă variată de activități. În textile lucrăm numai pentru export- Anglia, Germania, Belgia. Deşi sunt foarte pretențioși, reuşim să avem o colaborare foarte bună pentru că avem oameni bine pregătiţi şi facem lucruri de calitate. Am pornit de la zero, acesta este și avantajul nostru, că am învățat odată cu angajații şi am crescut profesional cu fiecare pas făcut în afaceri”, ne explică antreprenoarea succesul său în lumea bussinessului.

Bună gospodină, mamă și soție

Femeie de carieră, olteanca nu este de acord cu dictonul că femeia trebuie să stea la cratiță, deși crede cu tărie că o femeie trebuie să fie mai întâi de toate o bună gospodină. „La mine în familie nu s-a pus niciodată problema asta, de a opta între carieră şi familie. Avem 25 de ani de căsnicie și ne-am sprijinit, ne-am ajutat unul pe celălalt, am făcut echipă și în afaceri și în căsnicie. A fi gospodină este o calitate pe care ar trebui s-o aibă toate femeile. Nu mă deranjează că unele persoane m-au numit gospodină, deși cu intenții de denigrare nu de laudă. Consider că munca cinstită nu trebuie să deranjeze pe nimeni, nu mă deranjează că sunt gospodină, mamă și soție, că stau la țară, că muncesc. Nu fac nimic greșit, din contră. Încurajez femeile și spre afaceri, și spre politică, pot face cariere frumoase, pentru că sunt mult mai serioase decât mulți bărbați”, ne spune Siminica Mirea.
Ceea ce nu știe multă lume este că antreprenoarea nu se ocupă doar de afaceri și politică, ci face minuni în bucătărie, din mâinile ei ieșind adevărate opere culinare. Oricine i-a fost oaspete a rămas plăcut impresionat de sărmăluțele gătite de Siminica Mirea, de ciorba de perișoare, ardeiul sau legumele umplute, friptură și, nu în ultimul rând, prăjiturile delicioase.
Este o mamă exemplară, care și-a încurajat fiica să-și urmeze propriul drum. „Recunosc că Dumnezeu mi-a dat un copil minunat, o fetiță care din clasa I a stat mai mult singură, a înțeles ce vrem să facem. Acum ne moștenește, are propria ei afacere, a terminat două facultăți, are un master finalizat și altul îl termină anul viitor. E un copil minunat care, deși ar putea să stea, să vină să continue afacerea noastră, a ales s-o ia de la zero cu propria ei afacere, în Capitală.”, dezvăluie cu mândrie mama Siminica.
Este pasionată de călătorii, nu în afara granițelor, deși și-ar permite cele mai luxoase sau exclusiviste zone ale lumii, ci în țară. „Avem cele mai frumoase zone, multe încă nedescoperite sau nepromovate la adevărata lor valoare. România este o țară extrem de frumoasă. Cel mai mult îmi plac zonele muntoase. Și Oltul are zone ce ar  putea reprezantaa atracţii turistice- avem mănăstiriri frumoase, case memoriale, zona dunăreană, tradiții și meșteșuguri deosebite. Avem oameni gospodari, frumoși, cu copii frumoși”, spune ea.

alături de soțul său, primarul comunei Crâmpoia
alături de soțul său, primarul comunei Crâmpoia

Politica, un dezavantaj pentru afacerile familiei

„Am intrat în politică în 2007, când Slatina- trebuie să recunoaștem, ne place sau nu- începuse să se schimbe în bine și devenea pe zi ce trece un oraș mai frumos. Atunci când clienții veneau și vedeau schimbările din oraș, eram mândră. Văzându-i pe ei încântați, am început să mă interesez de cei care făceau lucrul ăsta și atunci am ales să intru în echipa lor. Am descoperit-o pe Ana Anghel, viceprimărița orașului. Stăteam atunci pe lângă școala de poliție, un cartier care arăta urât. Într-o dimineață m-a chemat să-mi trag mașina să poată să se ocupe de zonă, iar seara când am venit nu-mi recunoșteam cartierul. Atunci am hotărât să mă implic, iar Ana Anghel mi-a devenit prietenă și așa am ajuns în politică”, povestește Siminica Mirea despre începutul carierei politice.
De obicei, oamenii de afaceri intră în politică doar pentru a-și dezvolta afacerile. Iar exemplele de politicieni, chiar și pe plan local, care au testat cu succes rețeta succesului pe bani publici pot fi numeroase. Afacerile îi propulsează în funcții politice și publice, influența politică le propulsează afacerile. Ceea ce nu este și cazul Siminicăi Mirea, un om cu un extraordinar bun simț care, în ciuda poziției sociale, se remarcă prin modestie, generozitate și aprecierea muncii cinstite și a oamenilor adevăraţi.
„Politica este un mare dezavantaj pentru afaceri, dar atunci când am intrat în politică am știut la ce mă înham, mi-am asumat totul. Şi acum îmi menţin poziţia și vreau să continui. Drumul unei femei în politică este foarte, foarte greu, pentru că întotdeauna femeile sunt privite cu teama că nu vor reuși, că sunt mai firave, dar nu este așa. O femeie este mai puternică decât un bărbat, iar dacă are norocul ca un bărbat să-i fie aproape, să facă echipă cu el, lucrurile sunt mult mai ușoare. Nu am avut niciun avantaj în afaceri de când am intrat în politică, din contră, am avut mai multe dezavantaje. Poate pentru mulți politica este o șansă de a face pași în față, însă nu este cazul meu, firmele mele au colaboratori în afara granițelor țării și nu au nicio treabă cu politicul „, spune ea.
De aceea, olteanca penelistă a și ales să se implice politic, pentru a ajuta locuitorii județului de acolo de unde sunt gândite și luate deciziile legale care le pot schimba condițiile de trai. „Îmi doresc să merg în Parlament pentru a ajuta locuitorii județului Olt, pentru a ajuta la elaborarea unor legi care să vină în ajutorul lor. Cele mai importante proiecte legate de dezvoltarea județului sunt autostrada Pitești-Craiova, pentru care premierul Cioloș a anunțat deja că astăzi se va lansa licitația și mai cred că ar trebui să construim spitale – la Slatina, Caracal, care au nevoie de spitale noi, moderne, pentru că nu poți cârpi la infinit, și este necesar un spital nou, după normele europene, unde pacienții să fie tratați așa cum trebuie iar medicii să aibă condiții foarte bune pentru a-și desfășura activitatea- spațiu și dotarea corespunzătoare. Cred că ar trebui să avem în Parlament oameni care s-au lovit de probleme, pentru a-și putea arăta experiența, pentru a ajuta la elaborarea unor legi care se bazează și pe practică, nu doar pe teorie. Votul alegătorului ar trebui dat în funcție de ceea ce a făcut în viață, de ceea ce este fiecare candidat și ce crede că poate să facă pentru comunitate”, este de părere Siminica Mirea, candidat al PNL Olt pentru un mandat de senator.