Ministerul Sănătății, acțiune în instanță: Demersul SANITAS nu îndeplinește condițiile pentru declanșarea conflictului de muncă

63

Ministerul Sănătății a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că a depus acțiunea în instanţă prin care solicită să se constate că demersul sindical al Federației SANITAS „nu îndeplinește condițiile legale” pentru declanșarea conflictului de muncă.

Potrivit sursei citate, solicitările SANITAS „încalcă” Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010. Ministerul Sănătăţii precizează că declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social — nr. 62/2011.

„Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul Sănătăţii mai menţionează că nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.