Noaptea de sâmbătă spre duminică este cea scurtă din an, iar ziua de mâine este cea mai lungă, având 25 de ore. În această noapte, în România, se dau ceasurile înapoi, astfel ora 4.00 devenind ora 3.00.
Ideea trecerii la ora de vară îi aparţine lui Benjamin Franklin, însă în timpul Primului Război Mondial a apărut pentru prima oară necesitatea introducerii orei de vară, pentru a diminua consumul de cărbune, Austro-Ungaria şi Germania fiind primele ţări care au recurs la conceptul schimbării orei, în 1917. În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, acest sistem funţionând până în 1940, când ţara noastră a renunţar la schimbare. Asta până în anul 1979 când România a semnat Convenţia fusurilor orare. În 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de iarnă este aplicată în ultima duminică din luna octombrie, iar cea de vară în ultima duminică din luna martie.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2. Doar 70 de state din întreaga lume folosesc ora de vară. Trecerea la ora de iarnă nu are loc simultan în toate ţările din cauza diferenţei de fus.
Medicii susţin că oreganismul este afectat de schimbarea orei.Potrivit acestora, trecerea la ora de iarnă poate crea senzatia de oboseală şi irascibilitate, accentua stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului.