Vaccin gratuit pentru bebeluși împotriva unor infecții mortale

138

Deși infecții mortale, rezistente la antibiotice, în prezent, puțini sunt părinții olteni care-și vaccinează micuții împotriva bolilor pneumococice, prețul celor trei doze administrate la 2, 4 și 11 luni de zile ale copiilor ridicându-se la 720 de lei. Circa 1500 de micuți din Olt vor beneficia, începând de anul viitor, nu doar de vaccin gratuit hexacima, ci și de gratuitate la vaccinul împotriva bolilor pneumococice.

România rămâne ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană. O treime din decesele copiilor de până la 5 ani sunt cauzate de boli provocate de pneumococ. După 3 ani de promisiuni, vaccinul pneumococic a fost introdus de către Ministerul Sănătății în schema naţională de imunizare, fiind demarată procedura de achiziţie a primelor 180.000 de doze.
La nivelul Oltului, circa 1500 de micuți necesită vaccinare pentru a lupta cu bolile pneumococice, însă costul destul de ridicat face ca puține să fie mamele care solicită medicilor de familie să le imunizeze copiii. Dacă medicii de familie cu specializare pediatrică au reușit să determine o parte dintre pacienți să cumpere vaccinul, ceilalți nu au imunizat nici măcar un copil. Situația se va schimba odată cu introducerea gratuității.
„Vaccinul pneumococic este unul de importanță vitală pentru cei mici. Acesta previne infecțiile cu pneumococ, ce pot fi otite, pneumonii, meningite, sinuzite, septicemii. Sunt mortale infecțiile acestea și rezistente la antibiotice. Este un vaccin foarte important prins în calendarul de vaccinare de 2 ani. Gratuitatea de la începutul anului viitor este un mare câștig, având în vedere că toată Europa civilizată îl face, Statele Unite, până chiar și Bulgaria. Sunt necesare 3 doze, la 2, 4 și 11 luni. Chiar dacă o doză costă în farmacii 240 de lei, pacienții mei, în proporție de 15- 20% au înțeles importanța imunizării“, a declarat pentru realitatea Oltului dr. Valerică Păunescu, medic pediatru.
Medicii de familie care au primit în liste bebeluși așteaptă schema de vaccinare în vederea stabilirii graficului de imunizare a celor care se încadrează ca vârstă.