Ortopezii olteni, reuniţi la Caracal

636

Specialiştii în sistemului osos din Oltenia şi-au dat întâlnire în week-endul trecut la Caracal, în cadrul celei de a XIV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor. La evenimentul desfăşurat sub patronajul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România au participat şi o serie de personalităţi din domeniu din ţară şi străinătate. Cu această ocazie, au fost aduse în prim plan problemele cu care se confruntă medici ortopezi şi traumatologi din Oltenia, reuşitele acestora, dar şi noutăţile în domeniu de pe plan internaţional.

ortopezi1
Zeci de medici din ţară şi străinătate au participat la conferinţa anuală a Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia. Paleta subiectelor dezbătute a fost una diversă şi a avut în prim plan afecţiunile coloanei.
,,Vom vedea ce fac oaspeţii din afara zonei noastre, din centrele medicale pilot sau din centrele medicale specializate din Europa. Învăţăm, cu ocazia asta, de la ei să punem în practică procedeele pe care ei ni le prezintă, la această conferinţă”, a declarat pentru Realitatea Oltului profesor dr. Dan Grecu, preşedintele Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia.
Omul care a reuşit să aducă în cel de-al doilea municipiu al judeţului o manifestare de acest gen, dr. Alexandra Popa, şefa Secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului Municipal Caracal, a susţinut că are aşteptări mari de la această întâlnire.
,,Avem aşteptări mari. Este o reuniune mai restrânsă, mai intimă, în care fiecare încearcă să spună ce realizări are, ce nerealizări are, ce ne lipseşte la fiecare în ceea ce priveşte dotarea, cum să o suplinim pe cea care ne lipseşte. Acest lucru nu se întâmplă la conferinţa naţională, unde este vorba mai mult de prezentări, fără să se intre prea mult în aplicabilitatea celor expuse”, ne-a declarat dr. Alexandra Popa.
Specialiştii străini, prezenţi la eveniment, au fost încântaţi de evoluţia specialiştilor din Oltenia în domeniul Ortopediei şi Traumatologiei.
,,Ştiu cum se tratau pacienţii în spitalul din Craiova în urmă cu 15 ani. Vă pot spune că acum totul este schimbat, se fac intervenţii dosebite, se aplică metode moderne, este o schimbare importantă şi vizibilă în acest sector al medicinii în toată Oltenia. Am aflat că aici, la Caracal, se fac intervenţii complicate, în urma cărora pacienţii sunt foarte mulţumiţi”, a susţinut md. Phd. Dr. Jeroen Van der List de la Medinova KliniK din Olanda.
Alegerea municipului Caracal drept gazdă a evenimentului s-a datorat performanţelor obţinute de echipa de ortopezi de la spitalul municipal din localitate, condusă de Alexandra Popa. Aprecierile specialiştilor demonstrează că se poate face performanţă şi în unităţile medicale din provincie.
,,Cliniciele universitare abordează problemele de la un nivel în sus, dar până acolo problemele trebuiesc rezolvate la nivelul spitalelor mici. Aici, la Caracal, se fac lucruri extraordinare şi pentru acest lucru meritele îi aparţin doctoriţei Popa. Deşi este firavă, subțirică, are o mână extraordinară şi face lucruri minunate aici. În 15 ani a reuşit să-şi creeze un nume care atrage pacienţi de peste tot din zonă. Face aici protezare de şold, de genunchi şi multe alte intervenţii cu un grad ridicat de dificultate, ceea ce nici nu ne gândeam cu ani în urmă”, a declarat dr. Dan Niculescu, fost şef al Secţiei de Otopedie din Craiova, cel care i-a îndrumat primii paşi în ,,arta reparării sistemului osos” doctoriţei Alexandra Popa.
Conferinţa Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia, desfăşurată zilele trecute la Caracal, înseamnă o recunoaştere a valorii medicilor specialişti din spitalul municipal, dar şi a calităţii actului medical din cadrul unităţii medicale.
,,Este o onoare şi o mândrie să avem printre noi asemenea personalităţi marcante ale ortopediei, atât naţionale cât şi internaţionale. Este, totodată, o recunoaştere a calităţii actului medical realizat în spitalul nostru, în general, şi în Secţia de Ortopedie, în special”, a afirmat dr.Daniela Buiculescu, managerul SM Caracal.
Lucrările celei de a XIV-a ediţii a Conferinţei Societăţii Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia s-au desfăşurat la Teatrul Naţional ,,Ştefan Iordache” din Caracal şi au avut ca temă generală –Afecţiunile coloanei vertebrale.