Relu Fenechiu a recunoscut acuzația de trafic de influență în fața procurorilor DNA

132

Fostul ministru Relu Fenechiu a semnat un acord prin care a recunoscut în fața procurorilor DNA acuzația de trafic de influență.

Fenechiu este deja la închisoare, unde ispășește pedeapsa primită într-un alt dosar.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoaşterea comiterii faptelor de către inculpatul Fenechiu Relu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, cercetat în stare de arest preventiv cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată, și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din acordul de recunoaștere a faptei reiese că Relu Fenechiu a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

„Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru acest ajutor, Fenechiu a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).

Pentru a disimula proveniența banilor, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

„În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, 3 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Dosarul de urmărire penală a lui Fenechiu și acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.