Liceenii olteni care provin din familii cu venituri mici, copii mulți, părinți divorțați sau decedați, situații delicate social și financiar, pot accesa bursele lunare oferite anual de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu“. Bursele se acordă pe bază de concurs de dosare în funcție de punctaj, iar pentru studenți și masteranzi pe bază de proiecte de cerectare.
Ioana Colac, elevă la Colegiul Național „Ioniță Asan“ Caracal, având medii bune de 9,78 și 9,68, se numără printre cei 59 de „bursieri ai lui Bartolomeu din toată țara. Ajutorul oferit sub forma unei burse lunare de către fundația Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost obținut doi ani consecutivi, în 2009 și 2010. Eleva caracaleancă este singurul bursier privat din județul Olt de până acum al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu“, bursele fiind acordate pe baza unui punctaj stabilit în funcție de media anuală de absolvire (mai mare decât 8.50), la care se adaugă puncte în funcție de numărul membrilor de familie, venitul pe membru sau situația familială- părinți divorțați sau decedați.
Anul acesta, fundația a dat startul înscrierilor, fondul de burse alocat fiind de 77.700 lei, repartizat asttfel: 18 burse pentru elevi în valoare de 200 lei pe lună, 12 burse pentru studenți în valoare de 300 lei pe lună, 3 burse pentru masteranzi în valoare de 300 lei pe lună și o bursă pentru doctoranzi în valoare de 400 lei pe lună. Bursele se acordă pentru elevi, studenţi şi masteranzi pe o perioadă de 9 luni, iar pentru doctoranzi pe o perioadă de 12 luni, începând de la 15 noiembrie 2016.
Liceenii și studenții olteni care îndeplinesc condițiile și doresc să acceseze o bursă Bartolomeu pot afla mai multe informații de pe site-ul fundației.
Fundația a luat ființă în 2008, bazele acesteia fiind puse de către Mitropolitul Bartolomeu din banii obținuți din vânzarea locuinței pe care o deținea în Capitală, acesta retrăgându-se după pensionare la Mănăstirea Văratec.