Și medicii olteni vor primi până la 1.667 de lei pentru gărzi

99

În urmă cu circa două luni, majoritatea medicilor de la Spitalul de Urgență Slatina, dar și cei de la Spitalul Caracal au refuzat să semneze contractele pentru gărzi, nemulțumiți de nivelul salarial la care se raporta acest nou contract. Așa s-a întâmplat la mai multe spitale din țară. Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90% de la 1 octombrie, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 20/2016, plata gărzilor suplimentare făcându-se acum prin raportare la salariul de bază majorat de la 1 august 2016.

Plata majorată pentru gărzile suplimentare va fi primită de către medici începând cu data de 15 noiembrie. Ministerul Sănătății a stabilit că fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către Casele judeţene de asigurări de sănătate. Potrivit președintelui-director al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Florin Ciocan, la nivelul județului încă nu a fost stabilit plafonul.
Potrivit noii ordonanțe de urgență, garda unui medic primar, gradația 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) și cu 1.094 de lei brut (la sporulmaxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradația 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) și 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru găzile din weekend și din zilele declarate sărbători legale, același medic va încasa 1.310 lei brut.
Și în cazul medicilor rezidenți care efectuează gărzi în condițiile legii, acestea vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut și 1.147 de lei brut, în funcție de anul de rezidențiat și de sporul aplicat (25% sau 75% în cursul săptămânii și 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale).
Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial și vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.
Pentru cele 20 de ore de „gardă obligatorie”, medicii vor beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. În plus, medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.