Deputații dau votul final pe conversia creditelor bancare

157

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data semnării contractului de îmrpumut se va supune astăzi votului în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional. Ieri, Comisiile juridică și pentru buget ale Camerei Deputaților au decis că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 CHF la data contractării. Astăzi acest prag a fost însă eliminat ulterior.

Cele două comisii au dat raport de adoptare proiectului de lege privind conversia creditelor în CHF cu o serie de amendamente.

Potrivit acestora, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elvețieni ale cetățenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului și se va realiza prin act adițional agreat de consumator.

Dacă Legea conversiei creditelor se va aplica doar împrumuturilor în franci elveţieni, problema principală cu care se confruntă debitorii români nu va fi rezolvată, deoarece creditarea în România s-a realizat preponderent în Euro, arată Grupul Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari. “Politicienii români sunt pe cale de a comite o mare eroare. În dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiză a tututor valutelor, nu au solicitat informaţii din partea BNR sau a băncilor şi în consecinţă nu cunosc datele reale ale creditării în valută din România, care a avut loc după anul 2006”, arată grupul, într-un comunicat al Grupului, postat pe o reţea de socializare.

Deputații au stabilit ca nu toți cetățenii care au luat credite în franci elvețieni să beneficieze de această lege, ci doar cei care au rata de îndatorare de 50% din venitul net, la data analizei solicitării de conversie.