Steriu, Toma, Vâlcov, Bulă, Moisiu – în „armata de carton“ a lui Oprea

401

Fostul vicepremier Gabriel Oprea este anchetat de către Ministerul Apărării Naționale privind modul în care a fost avansat la gradul de general cu patru stele, în doar câțiva ani. Numărarea gradelor lui Oprea a readus în atenție scandalul „coloneliada“, fiind republicate listele cu „coloneii de tinichea în rezervă“ sau „armata de carton“ a acestuia, liste pe care se regăsesc și nume celebre de la Olt.

Peste 2700 de rezerviști au fost avansați în perioada 2010-2012 de către generalul Oprea, generos cu ordinele cde acest gen. În urmă cu câțiva ani, circa 800 de nume se regăseau pe listele cu acordare sau avansare în rezervă depistate că au beneficiat de aceste merite ilegal de către ministrul de atunci al Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, care a dispus retragerea gradelor. Politicieni, ziariști, sportivi, oameni de afaceri, s-au regăsit în „armata de carton“ a lui Oprea, unii solicitând personal revocarea, alții ignorând impostura. „Lista este foarte bogataă și abundă în nume de politicieni, ori nu au nici un merit. Singurul merit pe care îl au este că din când când comentează și au un gând bun despre armată. Unii n-au făcut nici armata, alții au făcut demult”, a precizat atunci ministrul Dobrițoiu.
Numărarea gradelor lui Oprea de către MapN a readus în atenție ordinele de avansări sau acordare de grade în rezervă făcute de acesta fără îndeplinirea condițiilor legale. Este vorba de 316 persoane care au fost înaintate în grad în 2011, 426 de persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în 2011, 77 persoane înaintate în grad în 2012 și 16 persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în 2012.
Pe listele din 2010 și 2011, „Realitatea Oltului“ a identificat și persoane care au legătură cu județul nostru.

Colonelul Stan și locotonent-colonelul Steriu

Deși n-a făcut o zi de armată, primarul comunei Colonești, Nicolae Stan, a ajuns colonel. În 2010, perioadă în care era deputat de Olt, cunoscutul Bulă a primit, din postura de „absolvent“ cadou de la Oprea acordarea gradului de colonel în rezervă.
Stan este unul dintre cei mai longevivi edili, fiind primarul comunei Colonești din 1989 până acum, cu pauza în care a fost ales parlamentar și cea în care scaunul din fruntea administrației locale i-a fost „împrumutat“ chiar de către fiul său.
Pe listra avansărilor din 2010 se află și Valeriu Steriu, avansat din sublocotenent la gradul de locotonent-colonel. În 2010, Steriu era parlamentar de Olt.
În prezent deputat de Călărași, Valeriu Steriu a avut un parcurs politic impresionant- secretar de stat pentru Integrare europeană în Guvernul Năstase, consilier al lui Băsescu, senator de Olt 2004- 2005 când este înlocuit de Ion Toma, deputat de Olt 2008- 2012, în prezent președinte executiv PMP Olt.

Trese la ordin

Trese la ordinul dat de Oprea au primit și Moisiu, Toma și Vâlcov, aflați pe lista avansărilor în grad din 2011. Astfel, fostul prefect de Olt Leonid Moisiu a fost avanasat din sublocotenet la grad de maior. Angajat în cadrul Primăriei Slatina din 1994, timp în care a condus mai multe servicii, Moisiu a îndeplinit funcția de prefect al oltului în perioada octombrie 2009- mai 2012, perioadă în care a mai primit la tresă la haina militară. Numele său se află și printre cele care au semnat angajamente şi au dat informări fostei Securităţi. Potrivit CNSAS, Moisiu a fost recrutat de fosta Securitate pe vremea când era militar în termen, numele conspirativ fiind „Ştefănescu”. În 1984, pe perioada studenției, a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ „Sergiu”, iar doi ani mai târziu, în octombrie 1986, a fost abandonat din reţea. Cum acesta nu a denunțat pe nimeni, nu a fost calificat drept colaborator al fostei securităţi.
Colonel a ajuns și un apropiat al lui Oprea de pe plaiuri oltene, Ion Toma. Acesta a fost ridicat în grad în 2-11 de la locotenent. În prezent prim-vicepreședintele PMP la nivel național, mâna dreaptă a generalului Oprea pe timpul UNPR, Toma se află la cel de-al treilea mandat de senator, fiind ales la Olt în perioadele 2005- 2008, 2008- 2012, iar în 2012-2016 parlamentar de Ialomița.
Maiorul Vâlcov a fost promovat din gradul de sublocotenent tot în 2011. Primar al Slatinei în perioada 2004- 2012, senator de Olt 2012- 2015, ministru delegat pentru buget în 2014 și ministru al Finanțelor Publice 2014-2015, Darius Vâlcov este în prezent judecat pentru corupție, fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență.