Adriean VIDEANU, audiat la DIICOT

83
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine un discurs cu ocazia unei ceremonii de semnare a unui acord de imprumut intre Complexul Energetic Turceni si BERD pentru etapa I Reabilitarea si Modernizarea blocului energetic nr. 6 din cadrul obiectivului de investitii "Reabilitare si Modernizare blocuri energetice nr. 3 si 6 din Societatea comerciala Complexul Energetic Turceni S.A", la sediul Ministerului Economiei, in Bucuresti, marti, 21 iulie 2009. BOGDAN MARAN / MEDIAFAX FOTO

Adriean Videanu este audiat de procurorii DIICOT miercuri dimineaţă. Procurorii reiau dosarul Romgaz. Anchetatorii refac urmărirea penală şi vor schimba infracţiunile, vor extinde urmărirea penală şi mai mulţi martori sunt aşteptaţi la audieri.Procurorii DIICOT au deschis refacerea anchetei în dosarul Romgaz, în care sunt cercetaţi afaceristul Ioan Niculae şi fostul ministru al economiei, Adriean Videanu.

După mai mult de patru ani de investigaţie, rechizitoriul prin care Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae urmau să fie trimişi în judecată a fost anulat, din cauza mai multor nereguli în dosar.

Ioan Niculae este acuzat alături de alte 40 de persoane, funcţionari publici ocupând funcţii de conducere în cadrul SNGN Romgaz, în Ministerul Economiei şi în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, dar şi în domeniul Energiei şi din rândul reprezentanţilor unei  societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, printre acuzaţi aflându-se şi fostul ministru al economiei, Adriean Videanu,

Inițial, ancheta îl viza și pe fostul ministru Varujan Vosganian, însă acesta a scăpat de dosar, după ce Senatul a respins, în 2013 și 2015, cererile DIICOT de punere sub urmărire penală a acestuia.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.