Demisia lui Gabriel Oprea, așteptată

39

UPDATE

Gabriel Oprea a demisionat din Senat. El nu a fost prezent la ședința de plen pentru a face el însuși anunțul, ci a ales o metodă originală pentru a demisiona. Și-a trimis demisia prin e-mail. Aceasta a fost înregistrată la Senat, după ce a fost trimisă la biroul președintelui Senatului.

 

Astăzi,Senatul, ar trebui sa ia act de demisia lui Oprea. Acesta , într-o postare pe facebook, a declarat că demisionează din funcția de parlamentar.

Decizia lui Oprea  a fost făcută după ce, timp de 2 zile, mii de români au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară, cerându-i demisia. Oamenii au protestat de faptul că parlamentarii au făcut scut în jurul fostului ministru de interne și nu au permis anchetarea sa, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Dar a spus-o pe Facebook, nicidecum pe cale oficială, așa că vineri, până la terminarea programului senatului, demisia nu fusese înregistrată. În plus, demisia trebuie susţinută și în plen, în fața colegilor.

Fostul vicepremier  și ministru de interne Gabriel Oprea a scăpat săptămâna trecută de urmărire penală în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină. Colegii săi au decis să respingă cererea DNA de anchetare.

De aceea, demisia lui Gabriel Oprea din Senat nu implică automat începerea urmăririi penale.  Procurorii trebuie în continuare să ţină seama de calitatea lui Oprea de fost membru al Guvernului, pentru că, la momentul accidentului, Oprea deţinea funcţia de ministru de Interne.

Acest lucru necesită o încuviinţare specială care este stipulată atât în Constituţie, cât şi în Legea a răspunderii ministeriale.

Pentru ca procurorii să poată începe urmărirea penală ar fi nevoie  noi acte procedurale pentru o eventuală punere sub acuzare.Pe de altă parte, potrivit procedurilor, votul nu poate fi reluat.

Liberalii au anunțat deja la câteva zile de la vot, că vor să se reia votul, și că de data aceasta se vor pronunța pentru anchetarea lui Gabriel Oprea.

Senatorii au respins,  prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.