Carmen Marinescu, condamnată la opt ani de închisoare

401
Fosta preşedintă a Tribunalului olt a fost condamnată de judecătorii Curţii de APel Craiova la opt ani de închisoare cu executare. Soţul fostului magistraţi a primit o pedeapsă privativă de libertate de trei ani

Fosta preşedintă a Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a fost condamnată de magistraţii Curţii de Apel Craiova la opt ani de închisoare cu executare. În aceeaşi cauză, Iulius-Severus Marinescu, soţul fostei magistrate, a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar celilalţi doi inculpaţi- avocatul Dumitru Cismaru şi Ilie Bucă, au primit o condamnare de trei ani şi jumătate.

În această seară magistraţii craioveni s-au pronunţat pe fond în dosarul instrumentat de DNA-Biroul Teritorial Craiova în care fosta preşedintă al Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, soţul acesteia, un avocat şi un om de afaceri au fost acuzaţi de mai multe infracţiuni de corupţie. Cercetarea acestora a fost demarată în urma denunului făcut de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Acesta s-a autodenunţat că i-ar fid at judecătoarei o sumă importantă de bani prin diverşi interpuşi pentru a-l pune în libertate şi a-i administra o pedeapsă mică într-un dosar în care era judecat pentru tentativă de omor asupra unui nepot. După instrumentarea cauzei, procurorii au trimis-o pe fosta judecătoare, anul trecut, în primăvară, în judecată.

În urma administrării probelor din dosar şi audierilor de martori, magistraţii Curţii de Apel Craiova au găsit-o vinovată pe fosta lor colegă, Carmen Marinescu, de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şifals în declaraţii şi au condamnat-o la opt ani de închisoare cu executare. În plus, aceasta I se interzice dreptul de a fi aleasă în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de magistrat, pentru o perioadă de 4 ani

Pentru soţul fostei preşedintă a Tribunalui Olt, Iuliu-Severus Marinescu, au hotărât condamnarea la trei ani de închisoare iar pentru ceilalţi doi inculpaţi aplicarea unei pedepse de trei ani  cu închisoare. În toate cazurile condamnarea este cu executare. Hotărârea judecătorilor craioveni nu este definitivă. Până la o sentinţă definitivă, inculpaţii rămân sub control judiciar.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la familia Marinescu a sumei de 30.000 euro, a suprafaţă de 1.250 metri pătraţi, situată în comuna Corbu, judeţul Constanţa, achiziţionată cu banii din mita de la Bercea. În vederea recuperării sumei amintite, magistraţii au păstrat sechestrul asigurătoriu instituit la demararea cercetărilor asupra apartamentului soţilor Marinescu din municipiul Slatina, în suprafaţă de 50,46 mp, cu o valoare impozabilă de 144.980 lei.

Carmen Marinescu a fost reţinută pe 20 martie 2015 şi arestată preventive o zi mai târziu, acuzată fiind de mai multe fapte de corupţie după un denunţă făcut de soţia interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Primii care au ajuns în arestul Poliţie Dolj,  în acest caz, reţinuţi fiind printr-o ordonanţă a procurorilor DNA, au fost Iuliu-Severus Marinescu , soţul fostei judecătoare şi avocatul Dumitru Cismaru dar Ilie Bucă. Soţilor Marinescu le-au fost prelungite de mai multe ori mandatele de arestare preventivă.

În rechizitoriul de trimitere în judecată, DNA precizeaza faptul că, în perioada august 2011 — septembrie 2011, Carmen Marinescu a pretins şi a primit, prin intermediul avocatului Cismaru, de la o persoană denunţătoare (n.r.soţia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate a interlopului şi pentru a ţo soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau dcondamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate. În schimbul banilor, fosta judecătoare ar fi trebuit să intervină, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza.

Procurorii au susţinut că suma de bani a fost primită de Dumitru Cismaru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, şi 50.000 de euro, în 20 septembrie 2011, când judecătoarea Marinescu a amânat pentru două zile pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi localitatea ori ţara, după care s-a pronunat în sensul dorit de inculpate. Cu banii respectivi, ssoţii Marinescu ar fi cumpărat, direct sau prin intermediari, trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

Potrivit DNA, imobile (…) au fost achiziţionate din suma de 200.000 de euro pretinsă şi primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate în scopul ascunderii sau al ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi ajutarea persoanelor care au săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală.

Dosarul care i-a adus lui Carmen Marinescu sfârşitul carierei de magistrat este cel în care Bercea a fost, în final, condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor asupra unui nepot. În aceeaşi cauză, au fost condamnaţi: soţia acestuia, Fănica (Stela) Anghel – la trei luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă şi instigare la mărturie mincinoasă, şi unul dintre fii-Florin Anghel (alias Ambasador), condamnat la şapte ani şi şase luni închisoare pentru complicitate la tentativă de omor.