Se caută 207 directori de școli în Olt

414

De pe 16 decembrie, 169 de școli și de grădinițe oltene vor avea conducere nouă, stabilită prin concurs național. Conform deciziei Ministerului Educației, Inspectoratul Școlar Județean Olt a scos la concurs posturile de conducere de directori plini și, acolo unde există, de directori adjuncți, la 169 de unități cu personalitate juridică. Depunerea dosarelor, acțiune demarată pe 13 septembrie, se face electronic, pe o platformă națională, până pe 2 octombrie.

Șefii școlilor oltene nu vor mai fi puși așa ușor, după cheremul edililor și conducerii inspectoratului școlar, ori de câte ori nu mai corespund șefilor politici. Chiar și cei 17 nou-numiți de la 1 septembrie vor avea mandate scurte dacă nu se vor înscrie la concursul organizat la nivel național. Principala condiție ce năruie multe vise la nivelul Oltului este aceea de studii superioare. Decizia Ministerului Educației de a organiza un concurs național, după 10 ani, pentru stabilirea celor care vor conduce școlile nu a picat prea bine multora obișnuiți să tragă sforile apreciind în primul rând activitatea politică pe plan local și apoi pe cea de la clasă. Însă ordinul este ordin, așa că doritorii de scaune directorale sunt invitați să se înscrie la concurs, pe plaforma specială a ministerului. „Oricine îndeplinește condițiile stabilite de metodologie, indiferent dacă a mai deținut sau nu, ori deține aceste funcții, se poate înscrie la concurs. La nivelul județului Olt avem scoase la concurs 169 de posturi de directori plini, la 30 de unități de învățământ este vacant câte un post de director adjunct, iar la alte 4 unități câte două posturi de adjuncți. În total, avem 207 posturi. Pentru cei interesați, toate informațiile referitoare la organizarea acestui concurs pot fi accesate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Olt“, ne-a declarat inspectorul școlar Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al IȘJ Olt.

Conform deciziei ministerului de resort, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică MONMedu, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie, iar interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior și afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.
Concursul are două părți: una scrisă, organizată la nivel național, cu subiecte de tip test grilă elaborate de minister, și două probe la nivel județean, monitorizate de observatori desemnați de minister. Modelele de subiecte pentru proba scrisă au fost publicate de către minister sâmbăta trecută. Pentru a se putea înscrie la concurs, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă studii universitare absolvite, să facă parte din Corpul național de experți în management educațional; să fie titulari în învățământul preuniversitar, cu gradul didactic II sau titlul de doctor; să fi obținut calificativele „Foarte bine” în ultimii 4 ani școlari lucrați și să nu fi fost sancționați disciplinar în acești ani; nu au fost lipsiți de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală; apți medical; să nu fi fost lucrător sau colaborator al securității.

Schimbarea schimbării

Noul an școlar a debutat cu 17 schimbări noi la conducerea unor școli din județ. Fie pe motiv că directorii de anul trecut s-au pensionat, nu au mai dorit sau nu au mai corespuns funcției, IȘJ Olt a operat schimbări la școlile de la Strejeştii de Jos, Curtişoara, Dăneasa, Grădinile, Brâncoveni, Cezieni, Radomirești, „Nicolae Coculescu” Scorniceşti, Şcoala „Constantin Brâncoveanu” Slatina, Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina, GPP nr. 4 Slatina, CN „Ion Minulescu” Slatina, CNV „Nicolae Titulescu” Slatina- director plin și un adjunct, Colegiul Economic „PS Aurelian”, LPS Slatina, CSS Slatina.
Cei 17 vor avea mandate scurte dacă nu se vor înscrie și nu vor câștiga concursul.