Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte în urma atacurilor recente din Europa

163

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte marţi, la ora 11, la Palatul Cotroceni, principalul punct pe agendă fiind rezultatele summit-ului NATO, fiind prima şedinţă convocată după evenimentele din Turcia şi atacurile recente din Europa.

Deşi Preşedinţia nu a precizat oficial dacă evenimentele din Turcia vor fi incluse pe agenda discuțiilor, cel mai probabil se va discuta şi despre lovitura de stat eşuată, având în vedere rolul Turciei în cadrul NATO şi, mai ales, obiectivele României la Marea Neagră.

Un alt subiect care ar putea fi pe agendă este contextul de securitate din Uniunea Europeană, având în vedere atacul de la Nisa (Franţa) şi al atacurilor recente din Germania.

CSAT a fost convovat în 15 iulie, Administraţia Prezidenţială anunţând atunci că în cadrul şedinţei „se va analiza modul de reflectare a mandatului României în documentele finale ale Summitului NATO din 8-9 iulie a.c., de la Varşovia, şi se vor stabili măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate”.

Preşedintele Klaus Iohannis declarase, la Varşovia, că summitul NATO a fost un succes, obiectivele aprobate de CSAT fiind atinse, iar România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie la menţinerea stabilităţii într-o zona cu riscuri şi provocări.

Echilibrarea măsurilor de securitatea pe flancul estic, brigada multinaţională, respectiv decizia de elaborare de opţiuni pentru prezenţa avansată marină şi aliată în Marea Neagră, dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în Marea Britanie şi operaţionalizarea scutului antiracheta, respectiv integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO sunt obiectivele care se regăsesc în declaraţia finală adoptată de aliaţi, potrivit Mediafax.ro.