Liberalii și-au dat seama că nu sunt foarte mulți români din diaspora care s-au înscris în Registrul Electoral pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de la sfărșitul acestui an. Cu doar 3000 de români înregistrați, demersul lor de imagine riscă să se ducă pe apa sâmbetei și să ofere nouă muniție celor de la PSD. Într-o analiză făcută ieri în cadrul Biroului Politic Național, liberalii au căutat să găsească cauzele acestei situații. Printre cele identificate s-au numărat lenea și comoditatea românilor ca nație, susțin surse liberale prezente la discuții.
Rând pe rând, parlamentarii liberali, dar mai ales cei din diaspor s-au arătat îngrijorați de efectele reduse ale demersului lor privind votul prin corespondență la nivelul românilor din diaspora. După ce au încercat să promoveze intens acest nou sistem de vot, cei din conducerea PNL constată că s-au ales doar cu praful de pe tobă. Deși procedura preliminară de înregistrare nu necesită decât descărcarea de pe internet a unui formular, completarea și trimiterea lui prin poștă către ambasadeele și consulatele din țara respectivă, doar 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral au fost depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Suficient ca pentru președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus să se arate supărat de pasivitatea conaționalilor săi de peste hotare. Conform acelorași surse, într-o intervenție în cadrul discuției, seniorul liberal a apreciat comoditatea și lenea ca fiind trăsături specifice nației române, care preferă să meargă și să voteze la urne în număr mare numai atunci când este afectat emoțional.
În prezent, pentru liberali singura șansă ca să vadă un număr cât mai mare de români din străinătate venind la urne ca la al doilea tur al ultimelor alegeri prezidențiale o constituie decizia premierului Cioloș. Deocamdată, conducerea PNL i-a ridicat la fileu mingea acestuia, cerând aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă astfel încât, ”pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, MAE să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014”, iar procedura de înregistrare a celor care votează să poată fi transmisă prin poşta electronică.