Nota 10 la educație prin film

132

Mii de elevi de la 8 licee din Olt au pășit pe „covorul roșu” al proiectului „Filme pentru liceeni”, fiind recompensați cu nota 10 la materia ”educația prin film”.

Caravana proiectului „Filme pentru liceeni”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a poposit anul acesta și în Olt. Printre cei peste 14.000 de elevi și 700 de profesori de la 90 de licee din țară implicați în proiect s-au numărat și 2.349 liceeni și cadre didactice din județul Olt. Au studiat cultura cinematografică 1.235 de elevi și 46 de profesori de la liceele ”Mihai Viteazul” și ”Ioniță Asan” din Caracal, 777 de elevi și 32 de profesori de la liceele slătinene ”Ion Minulescu”, Colegiul Vocațional ”Nicolae Titulescu”, ”Radu Greceanu”, Metalurgic și Liceul cu Program Sportiv, dar și 249 de elevi și 10 profesori de la Colegiul Național ” Alexandru Ioan Cuza” Corabia. Odată anul școlar terminat, s-a încheiat și catalogul filmelor bune, elevii noștri primind nota maximă pentru implicare.
”Liceenii au avut ocazia să descopere filme excelente, apreciate atât de critici cât şi de public, filme care altfel nu ar fi ajuns în România. Am încercat să-i expunem pe tinerii spectatori unor filme ce recurg la subiecte şi tehnici care să îi provoace la gândire, care să nu îi lase indiferenți, să le stârnească curiozitatea de a se informa în continuare şi să-i determine să participe la dialog și să iasă din zona de confort. Numărul profesorilor interesaţi de program a depăşit aşteptările, la fel ca şi implicarea lor în lucrul cu elevii la clasă. Suntem impresionaţi şi recunoscători. De acum, ei vor putea continua programul şi cu generaţiile viitoare, filmele din proiect începând deja să se bucure a o a doua vizionare în anumite licee, în sălile de clasă sau extraşcolar, în cadrul unor cinecluburi”, precizează Diana Cercel, project manager „Filme pentru Liceeni”.

Vizionări și dezbateri cu critici de film

Pe parcursul anului școlar, tinerii au urmărit șase filme, însoțite de dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice: „Keep rollin’ /Nu te opri” (r. Stefan Hillebrand și Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez, 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015), „La vie en grand” (r. Mathieu Vadepied, 2015), animația „The Boy and the Beast” (r. Mamoru Hosoda, 2015) și „Louder than Bombs” (r. Joachim Trier, 2015).
„Cei implicați au avut ocazia să dezbată despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Bîrsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi și actrița Carmen Lopăzan. Discuțiile au traversat subiecte diverse și de impact, precum combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități, planificarea familială, egalitatea și stereotipurile de gen, inegalități de șanse, diferențe culturale și comunicarea cu familia. Întrucât educația prin film este încă un domeniu nou pentru școlile din România, potențialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului școlar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competențe legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educațional, dar și noțiuni despre arta cinematografică, de la istoria filmului până la limbajul cinematografic”, mai spune project managerul.
În paralel, profesorii au aprofundat la clasă teme de educație cinematografică: „Scurtă introducere în istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la ficțiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea și imaginea femeilor în cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturală a cinematografiei), „Animația”, „Limbajul cinematografic”.
Liceenii au primit noul proiect cu entuziasm, ca pe o oportunitate de a-și lărgi orizonturile. ”A fost o experiență mai mult decât plăcută să văd ceva cu totul diferit de filmele cu care mă obișnuisem. Chiar consider că inițiativa de a aduce în rândul liceenilor filme bune pentru cultura noastră spirituală este una nu doar bună, ci foarte bună. Liceenilor trebuie să li se lărgească orizonturile și prin filme acest lucru se poate realiza cu mult mai eficient decât prin lecții predate la școală. Sper ca proiectul Filme pentru Liceeni să continue, ajutându-ne astfel să percepem mai bine lumea în care trăim”, este de părere Gabriela Spiridon, elevă la Colegiul Național ”Ion Minulescu” Slatina.
Organizatorii proiectului sunt Asociația Culturală Macondo, ce deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural și în distribuția de filme de artă pe piața din România, dar și clubul internaționalde cinema pentru copii „Lanterna Magică” . Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, mai multe inspectorate școlare, case ale corpului didactic sau direcții pentru cultură, printre care și CCD Olt și IȘJ Olt. Evenimentele s/au desfășurat în orașele oltene Slatina, Caracal și Corabia, dar și în București, Slobozia, Giurgiu, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni și Focșani.

filmepentruliceeni 1