Avocat slătinean, trimis în judecată pentru obţinerea de fonduri europene prin falsuri

353

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicolae Burlan, avocat în Baroul Olt, şi Andreea Liana Gherghe, administrator al unei societăţi, pentru obţinerea de fonduri europene prin falsuri.

În calitate de administrator al unei firme şi vânzător, avocatul slătinean Nicolae Burlan a fost trimis în judecată de către DNA-Craiova pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosire sau predare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de omul legii a mai fost trimisă în judecată şi Andreea Liana Gherghe, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Ce spune rechizitoriul

Procurorii au stabilit că „la data de 13 martie 2015, inculpata Gherghe Andreea, în calitate de administrator al unei societăți comerciale și cumpărător, împreună cu inculpatul Burlan Nicolae, administrator în fapt al unei firme și vânzător, au întocmit și semnat mai multe documente care priveau achiziția unui utilaj de construcții. Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realității, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrată de inculpata Gherghe Andreea, că există fizic la sediul acesteia și că nu prezintă deficiențe tehnice la punerea în funcțiune. În perioada martie-aprilie 2015, aceste documente au fost folosite de către inculpată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), de unde a solicitat și obținut fonduri nerambursabile din bugetul european și național în sumă de 197.037,52 lei, reprezentând o primă tranşă dintr-un proiect privind achiziția de utilaje. În aceeași perioadă, inculpata a folosit aceleași documente și la A.N.A.F. – A.J.F.P. Dolj pentru a solicita și obține rambursarea TVA aferentă achiziției utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituție publică”.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 197.037,52 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând femeii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Nicolae Burlan a intrat în Baroul Olt în 2008. Pe 3.06.2013, Consiliul Baroului Olt a luat decizia ca acesta să fie suspendat începând cu data de 17.06.2013 pentru neplata taxelor profesionale.