Tyson, convocat la lotul naţional pentru Europene

443
Lupert Tyson

Pugilistul slătinean Lubert Tyson, proaspăt campion al României la juniori (categ. +63kg) se pregăteşte deja cu lotul naţional pentru Campionatul European din Ungaria.

Cupa României la box pentru juniori a reprezentat un criteriu de selecţie pentru formarea lotului de juniori care va reprezenta România la Campionatul European. Sportivul legitimat la Box Comtech Slatina, proaspăt câştigător al medaliei de aur a fost selectat în urma acestei performanţe în lotul naţional şi convocat în urmă cu două zile. Lubert Tyson a început pregătirea în lot la Călăraşi. Primul meci de pregătire este organizat pe 3 iunie, când românii vor urca în ring cu bulgarii. Următorul meci de pregătire va fi la Reşiţa, detaliile nefiind încă stabilite.

Emoţii privind anularea prezenţei României

La Campionatul European de juniori organizat la mijlocul lunii viitoare în Ungaria, la Keszthely, România ar trebui să participe cu pugilişti ce boxează la zece categorii, însă nu se ştie încă dacă lotul va fi complet, sportivii având chiar îndoieli că vor ajunge să urce în ring la Europene, dat fiind faptul că, din lipsa fondurilor, lotul naţional de tineret nu a plecat la campionat.
Iunie 2016 găseşte Federaţia Română de Box în imposibilitatea de a mai trimite un lot naţional la un Campionat European, respectiv lotul reprezentativ de tineret la CE de la Anapa. Pentru că această deplasare ar trebui făcută din alte fonduri decât cele bugetare, aşa cum s-a întâmplat din iunie 2015 şi până în prezent. De un an de zile, boxul românesc nu are finanţare, trăind şi reprezentând România pe plan extern în principal din „nebunia” după acest sport a conducătorilor de atunci şi până acum, a antrenorilor, a şefilor de cluburi şi a sportivilor. Pornind anul 2016 dintr-o situaţie extrem de grea, FRB a reuşit să ridice toate popririle de pe conturi, a depus Certificatul de Atestare Fiscală şi a depus cererea de finanţarea pe anul 2016. Întârzierea semnării Contractului de Finanţare dintre FRB şi MTS, pentru parcurgerea tuturor etapele legale necesare astfel încât părţile să-şi reia colaborarea în parametri optimi şi condiţii de înalt profesionalism (care se va realiza probabil la începutul lunii viitoare), face ca plecarea lotului naţional de tineret la „europeanul” de la Anapa să nu poată fi susţinută financiar de federaţie, din venituri proprii, aşa cum prevede legea. Conducerea FR Box cere scuze pentru această situaţie dureroasă sportivilor de la acest lot care, fără nicio vină, sunt puşi în imposibilitatea de a-şi atinge obiectivele, cere scuze antrenorilor şi conducătorilor de cluburi care au muncit şi au investit în aceşti copii. ”, este mesajul preşedintelui F. R. BOX, Vasile Cîtea.
Anul acesta, Federaţia Română de Box împlineşte 90 de ani de existenţă, cu peste 400 de medalii obţinute la marile competiţii internaţionale, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene. Dintre acestea 64 sunt de aur.