Beneficiarii tichetelor sociale, înjumătăţiţi de vârstă. Guvernul remediază situaţia prin ordonanţă de urgenţă

209

La jumătate dintre copiii care frecventează grădiniţele din judeţul Olt şi sunt eligibili pentru a primi tichete sociale le-a fost sistat dreptul, principalul criteriu fiind împlinirea vârstei de 6 ani, maximul prevăzut de lege. Vestea bună pentru ei a venit astăzi, Guvernul adoptând o OUG privind extinderea categoriei copiilor înscrişi în învăţământul preşcolar care pot beneficia de programul „Fiecare copil în grădiniţă”.

De luna viitoare, mai mulţi copii înscrişi la grădiniţă vor putea beneficia de tichete sociale. Guvernul a extins astăzi categoria copiilor înscriși în învățământul preșcolar care să poată beneficia de Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță”, modificând Legea 248/2015 printr-o ordonanţă de urgenţă, în sensul eliminării vârstei minime și maxime până la care se poate acorda. Astfel, de tichetul social destinat să încurajeze copiii din familiile sărace să frecventeze grădiniţa vor beneficia și copii sub vârsta de 3 ani, precum și copiii care depășesc vârsta de 6 ani și care continuă să meargă la grădiniță până la finele anului şcolar sau ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare).

Peste 2600 de copii eligibili, doar jumătate cu ajutor

Aceste modificări aduse legii vor remedia şi situaţia multor copii din Olt care, iniţial declaraţi eligibili, au pierdut acest drept odată cu împlinirea vârstei de 6 ani, deşi mai au câteva luni lână la terminarea grădiniţei. În Olt au fost declaraţi eligibili în aprilie 2634 de copii, tichete sociale primind doar 1119. Principala cauză de pierdere a dreptului o reprezintă împlinirea vârstei de 6 ani de către copii care încă mai frecventează grădiniţa, precum şi numărul mare de absenţe, ce depăşeşte maximul impus de lege- 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă.
Beneficiază de acest drept copii ce provin din familii al căror venit lunar pe membru de familie este de până la de două ori venitul minim garantat pentru o singură persoană-venituri de până la 284 lei, în cursul acestui an.
Pentru copiii înscriși în învățământul preșcolar în anul 2015-2016 cu vârste sub 3 ani sau peste 6 ani, termenul de depunere a cererilor de solicitare a acestui stimulent este de maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență adoptate astăzi.