Folclorul oltenesc, cu Creţeanu în Canada şi Peking, cu „Doina Oltului” în Paris şi Kazahstan

361

Venirea rapsodului popular Ion Creţeanu la cârma Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” dă un plus de valoare ansamblului oltenesc şi noi oportunităţi ca valorile tradiţionale olteneşti să fie cunoscute mai ales peste hotare. Dacă de promovare la nivel naţional nu au dus lipsă, dansatorii şi soliştii de la „Doina Oltului” fiind omniprezenţi pe micile ecrane şi urcând pe scene din mai mute localităţi ale ţării, acum a venit şi vremea promovării la nivel internaţional.

Cu o agendă încărcată pe acest an de spectacole, directorul Creţeanu, unul dintre puţinii 20 de cobzari ai României, artist cu un repertoriu autentic, va colinda cu „lira tracă” prin mai multe colţuri ale lumii şi promite ca de acum înainte să fie însoţit tot mai des la cântările sale şi de ansamblul pe care s-a angajat să-l conducă. Deocamdată, „Doina Oltului” are stabilite două ieşiri peste hotare.

De la Zaragoza până-n Peking

Cobza maestrului Creţeanu a răsunat în ianuarie la Milano, în martie la Paris, în aprilie- de Florii şi Sf. Gheorghe- în bisericile din Barcelona şi Zaragoza (Spania), pe 27 mai va ajunge la Praga, iar pe 15 iunie va pleca în Canada şi de acolo la Peking, unde i se vor alătura şi lăutarii de la Morunglav şi Greceşti ( de la tarafurile pe care le conduce) şi dirijorul de la „Doina Oltului”. Turneul din China începe pe 30 iunie şi cuprinde o lună de spectacole la care sunt aşteptaţi circa 7000 de spectatori. În ţară, maestrul a cântat sau va cânta la Bucureşti, Slatina, Urzica, Ianca, Gârcov, Potcoava, la festivalurile din judeţ participând şi orchestra ansamblului, pentru a acompania concurenţii.
Ansamblul va urca pe scenă la Braşov, la „Callatis”- Mangalia, iar în octombrie va ajunge la Paris.
„Eu n-am venit la Doina Oltului să fac bani, ci să trag o dâră de lumină împreună cu ansamblul, care să rămână după noi! Am venit să salvez o corabie în derivă. De acum înainte, drumurile pe care le-am făcut singur le voi face împoreună cu ansamblul. Anul acesta voi duce ansamblul cu mine în Kazahstan, unde am fost invitat să particip la Expoziţia mondială. Anult trecut am reprezentat România la expoziţia mondială de la Milano. Pe 30 iulie voi fi primul român care cântă în piaţa Tiananmen din Beijing. În octombrie vom concerta la Paris, vom duce acolo doina şi căluşul de aici de la noi de acasă.”, ne-a declarat rapsodul Creţeanu, originar din localitatea olteană Voineasa.