UPDATE Cristian Burci şi Ion Dinoiu, sub control judiciar

652
Patronul Adevărul şi Prima TV, Cristian Burci, şi ceilalţi patru inculpaţi din Dosarul ,,Devalizarea Romvag", au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile

UPDATE

24.07 Denisa Turcu, fost administrator special al „Adevărul”, a fost ultimul inculpat din Dosarul ,,Devalizarea Romvag” care a părăsit arestul IPJ Olt. Ea a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la punerea sa sub învinuire. A făcut-o însă avocatul ei, Mihai Mareş.

ora 23,45 Patronul Adevărul Holding şi Prima TV, Cristian Burci, a părăsit arestul IPJ Olt. El a declarat că a avut parte de o decizie corectă a magistraţilor şi că apărarea sa a fost una bună, care a reuşit să demonteze, în mare, acuzele procurorilor. Întrebat de condiţiile din arestul IPJ Olt, Brci s-a mulţumit să afirme: ,,Excelente”.

ora 22.20 Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG şi actual administrator special al „Adevărul”,a părăsit arestul IPJ Olt.

ora 21.30 Vilson Stancu, membru al CA Romvag Caracal, a prăsit arestul IPJ Olt. El a refuzat să dea ochii cu ziariştii, ascunzându-şi faţa sub o haină.

ora 20.45 Ion Dinoiu, fostul manager Romvag, reţinut în dosarul patronului Adevărul şi Prima TV, a fost primul eliberat din arest. La părăsirea sediului IJP Olt, Ion Dinoiu a refuzat să facă vreo declaraţie. El a fost aşteptat la ieşire de fiică.

ora 19,30 Magistraţii Tribunalului Olt au decis punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a celor  cinci inculpaţilor din Dosarul ,,Devalizarea Romvag”, în frunte cu Cristian Burci, patronul Adevărul Holding şi Prima TV. Inculpaţii au afla verdictul în arestul IPJ Olt pe care-l vor părăsi la expirarea ordonanţelor de reţinere.

28.04/ora 13.40 La Tribunalul Olt a început judecarea solicitării procurorilor DIICOT de arestare preventivă a celor cinci inculpaţi din Dosarul ,,Devalizarea Romvag”. Judecarea se face în sala de consiliu, în prezenţa inculpaţilor şi al apărătorilor acestora.

ora 1.30 Procurorii au finalizat audierile în dosarul privind devaizarea ROMVAG. Ei au mai emis o ordonanţă de reţinere pe numele Denisei Turcu. Astfel, numărul persoanelor care au ajuns în arestul IPJ şi care vor fi prezentat astăzi judecătorilor de la Tribunalul Olt cu propunerea de arestare preventivă a ajuns la cinci, printre care şi două femei.

ora 0.30 Procurorii DIICOT Olt au mai emis, la miezul nopţii alte două ordonane de reţinere pe numele Clarei Clementinei Gheocov şi pe numele omului deafaceri Cristian Burci. Primii reţinuţi în acest dosar au fost Ion Dinoiu şi Vilson Stancu. Audierile continuă. Cei patru au ajuns deja în arestul IPJ Olt.

 ora 21,30 Procurorii DIICOT Olt au decis, cu puţin timp în urmă, să-i reţină pentru 24 de ore pe fostul director ROMVAG Caracal şi candidat UNPR la primăria municipiului, Ion Dinoiu, şi pe Vilson Stancu, unul dintre ,,locotenenţii lui Burci” pe vremea când manageria Prima TV. Anchetatorii  vor dispune, în această noapte, şi măsurile pentru ceilalţi opt suspecţi.

ora 11.40 Printre cele 12 persoane audiate la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Olt se află şi Ion Dinoiu, fost director al Romvag Caracal, în prezent director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive d ela Măgurele. Dinoiu şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Caracal, din partea UNPR.

ora 8.00. Procurorii DIICOT Olt au reţinut astăzi pe omul de afaceri Cristian Burci, patronul ziarului „Adevărul” şi Prima Tv. Acesta este acuzat de evaziune fiscală şi delapidare într-un dosar legat de privatizarea fabricii Romvag Caracal.

„În această dimineaţă, 30 de poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi acţiuni speciale, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, efectuează 8 percheziţii, pe raza județelor Olt şi Vâlcea. Percheziţiile se desfăşoară într-un dosar penal, aflat în instrumentarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infractiunii de evaziune fiscală. Activităţile vizează probarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite că, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, ar fi evidenţiat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri de la diverse societăţi din mai multe judeţe, în scopul diminuării bazei impozabile şi implicit a prejudicierii bugetului de stat. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 3.500.000 de lei.”, declară Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Percheziţiile sunt legate de dosarul de privatizare a fabricii de vagoane Romvag Caracal, astăzi procurorii DIICOT Olt reţinându-l pe omul de afaceri Cristian Burci, patronul Adevărul Holding şi Prima TV. în acest dosar se efectuează cercetări față de 9 suspecți, printre care se află și Denisa Turcu — fost administrator special la Adevărul Holding, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și instigare la evaziune fiscală.
La sediul DIICOT — Biroul Teritorial Olt vor fi aduse la audieri 12 persoane.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat faptul că membrii acestui grup de criminalitate organizată, prin activitatea desfășurată din anul 2006 până în prezent, au creat un prejudiciu SC Romvag SA Caracal prin abuz în serviciu și delapidare în valoare de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei. În aceeași perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei.
Conform surselor judiciare, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, a creat un prejudiciu statului român de 25.646.825 lei.