Elitele matematicii sunt elevi la Colegiul Național “Ion Minulescu”

3747

Oltul se mândrește cu elevi de excepție, pregătiți de profesori dedicați meseriei. Matematica este considerată una dintre cele mai grele discipline, dar cu toate acestea există elevi care pur și simplu s-au îndrăgostit de ea. Încă din primele ore aceștia și-au creat o legătură cu științele exacte, o legătură creată și de profesori.

10 elevi de nota 10 la matematică

Colegiul “Ion Minulescu” se poate mândri cu acești “inamici ai formulelor”  care an de an îmbogățesc vitrina cu medalii și diplome. Anul acesta la Olimpiadele Județene, peste 100 de participanți au fost elevi de la Colegiul “Ion Minulescu”. Dintre aceștia aproape jumătate s-au calificat le fazele naționale  și mulți au reușit să se întoarcă cu medalii. Matematica este un punct forte al elevilor de la “Ion Minulescu” aceștia reușind și se impună la Olimpiada Județeană, din cei 10 elevi participanți nouă au reușit să se califice la faza națională.

Ramona Deaconu, eleva ce dă “ora exactă” în matematică 

DSCF0640

Printre panourile cu diplomele elevilor merituoși se află și un panou pe care se regăsesc elevii care s-au clasat pe podium la concursurile internaționale. Până acum pe acest panou se regăsesc șase elevi care s-au făcut remarcați la Olimpiadele Internaționale. Începând de anul acesta pe acest panou se va regăsi și eleva Ramona Deaconu din clasa a IX a. Aceasta s-a clasat pe locul al III lea la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.  Anul acesta acest concurs s-a desfășurat la Bușteni, unde au participat 39 de țări, însemnând 177 de participanți. România a fost organizatoare, astfel că i s-a oferit șansa de a avea în concurs două echipe. Ramona Deaconu a făcut parte din prima echipă, fiind singura reprezentantă a județului. Celelalte co-echipiere fiind elevele liceelor din capitală.

Ramona s-a remarcat și la Olimpiada Națională de Matematică ce a avut loc la Târgu Mureș. Aceasta a obținut medalie de argint și mențiune.

“Obiectivul meu a fost să mă calific la EGMO și am reușit”, ne-a spus Ramona Deaconu, deținătoarea unei medalii de bronz la EGMO și a unei medalii de argint la Olimpiada Națională de matematică. Și cum copiii buni au mereu idealuri mărețe, aceasta este hotărâtă ca pe viitor să urmeze cursurile unei Universități de prestigiu din Anglia.

În urma clasării pe podiumul celor două concursuri la care a participat Ramona Deaconu, în prezent se poate spune cu certitudinea unei formule matematice că ea dă “ora exactă” în matematică, în județ. Poate fi cu ușurință un exemplu pentru cei care consideră matematica o disciplină grea.

Mădălin Dobriță, un campion al cifrelor

DSCF0641
Răzvan Vlad,Cristina Gheorghe și Mădălin Dobriță

Mădălin Dobriță este elev în clasa a IX a, un boboc  dar cu aspirații mari. Primul an de liceu și primul contact cu subiectele pentru micii matematicieni.

“Obiectivul meu a fost să ajung la Olimpiada Națională. Pentru anul viitor vreau să fie și mai bine, o clasare mai bună”, ne-a spus Mădălin, un matematician de viitor, care poartă cu mândrie medalia de argint obținută la Olimpiada Națională de Matematică.

Și el își dorește să obțină o bursă la o Universitate străină, la un profil de informatică sau matematică fizică.

Răzvan Vlad…când matematica devine o pasiune

Fiecare concurs este o experiență, iar olimpicii noștri au învățat de mici cum să treacă pas cu pas, asemenea unui plan de rezolvare a unei probleme, peste etapele concursurilor. Și ce este cel mai important,… ei au învățat să se ridice și mereu să continue. Răzvan Vlad, aflat la prima participare la Olimpiada Națională de Matematică a fost la câteva sutimi de a obține o clasare bună. Dar cu toate acestea pentru el lupta cu el, pentru atingerea scopului său nu s-a încheiat. Dimpotrivă, este la început.

“Mi-am dorit să mă calific, să fiu bun. Anul acesta nu m-am clasat pe podium, dar anul viitor voi face tot ce trebuie”, ne-a destăinuit Răzvan.

 Cristina Gheorghe…a descoperit frumusețea din spatele cifrelor

Deși delicate și fragile, elevele din Minulescu  devin adevărate luptătoare în “ringul” cu cifre și formule. Cristina Gheorghe este una dintre ele. Puțini ar putea ghici pasiunea acesteia pentru matematică. Sub un chip angelic se ascunde o minte ascuțită, gata oricând să rezolve ecuații, iar sub vârful creionului său să facă să apară răspunsuri la cele mai dificile probleme. Deși a participat la competiția națională dedicată matematicienilor, aceasta a fost la câți va sutimi să obțină o medalie mult visată.

“Obiectivul meu a fost să mă calific la Olimpiada Națională de matematică, ceea ce am și reușit. Știu că acolo am făcut tot ce am putut și sper ca la anul să fie mai bine”, a spus Cristina Gheorghe, o olimpică ce își dorește ca mulți alți elevi eminenți să studieze la o Universitate străină.

Liviu Chirimbu, când matematica devine un mod de a trăi

DSCF0645

A participat an de an la Olimpiada de matematică, deține trei medalii de bronz, dar anul acesta nu a reușit să își completeze colecții. Și cu toate acestea anul viitor își dorește să participe.

“Obiectivul meu a fost să mă calific. Particip de șapte ani la Olimpiadă, am trei medalii de bronz. Anul acesta îmi doream încă una, nu  a fost să fie. Sper ca anul viitor să fiu mai bun. Mai am o șansă”, ne-a spus Liviu Chirimbu, un elev care nu renunță și a demonstrat că matematica a devenit parte din viața lui.

Acesta își dorește să devină student la facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii din București.

Munca din spatele rezultatelor

DSCF0647

Toți acești campioni ai cifrelor sunt pregătiți anu de an de către profesorul Marius Perianu. Deși aceste rezultate sunt rodul a mii de ore de muncă în care numărul problemelor rezolvate  a fost de mult uitat, domnul profesor nu iută niciodată să îi laude și să îi îndemne să continue lupta.

 “Pentru ei nu este o competiție între ei. Este o competiție ei cu foaia. Acolo trebuie să fie cei mai buni, să dea tot ce e mai bun”, a spus Marius Perianu, directorul Colegiului Național “Ion Minulescu”.

Olimpiada de matematică, faza națională a avut loc în județul Mureș, iar organizarea a fost una exemplară.

“Autoritățile locale s-au străduit și au fost foarte exacți. Au avut sprijinul autorităților locale, atât în ceea ce privește primărie, Consiliul Județean, Prefectură, dar au avut și o listă impresionantă de sponsori. Lucru pe care ni-l dorim și noi în ceea ce privește Balcaniada de juniori”, a completat Perianu.

Când regulamentul distruge vise și….ani de muncă

Faptul că rezultatele copiilor de la Minulescu sunt remarcabile nu contestă nimeni, dar faptul că ele ar fi fost și mai bune și încununate cu lauri, o putem demonstra.

De multe ori regulamentele sunt făcute de oameni care gândesc “rece” și ilogic. Potrivit regulamentului Olimpiadelor Naționale departajarea elevilor cu punctaje egale se face după anumite criterii, de multe ori stupide. Și această departajare se face doar pentru a simplifica munca de logistică a ministerului.

“Ministerul nu reușește să depășească o situație defavorabilă copiilor. Regulamentul de desfășurarea a olimpiadelor școlare prevede acordarea doar a trei premii, ceea ce face ca în situația în care sunt egalități de rezultate să nu se poată acorda premii ex-aequo”, a spus directorul de la “Ion Minulescu”.

De multe ori olimpicii olteni, și nu numai, s-au confruntat cu aceste departajări. Este un mod de dezavantaja un copil care deși are un punctaj egal cu al altuia nu va ocupa același loc. De multe ori elevii au pierdut medalii doar din cauza unui regulament.

Departajarea elevilor se face în funcție de numărul de probleme rezolvate sau se ia în calcul punctajul obținut la Olimpiada Județeană.

Tot ce pot spera viitorii participanți la olimpiade este ca mai marii din minister să îi ia în serios și pe profesori, acele cadre didactice care efectiv sunt la catedră și i-au pulsul elevilor, trăiesc emoțiile cu aceștia și cunosc munca depusă de aceștia pentru rezultatele obținute.

Olimpici de mici, matematicienii de mâine

DSCF0643

Mândria liceului sunt și elevii de la generală pregătiți de Mariana Năsui. Aceștia au reușit să fie în top, deși mici, printre cei mari.

Filip Andrei este elev în clasa a V a și a participat atât la olimpiada de matematică, cât și informatică. Acesta a câștigat medalia de argint la Olimpiada Națională de Matematică, iar la Informatică a obținut bronzul.

Ionuț Militaru, elev în clasa a V a a avut o lucrare al cărei punctaj a fost la 50 de sutimi de medalia de bronz.

Rezultatele acestea sunt obținute în urma a mii de ore de muncă și alte sacrificii.

“Să pregătești an de an olimpici este greu dar frumos. Indiferent de rezultate pentru simplul fapt că există copii dedicați, care sacrifică multe pentru pasiunea lor. Este o muncă grea, dar frumoasă”, ne-a spus Mariana Năsui, profesor de matematică la Colegiul Național “Ion Minulescu”.

Anul acesta un sfert dintre olimpicii olteni sunt elevi de la Colegiul Național “Ion Minulescu”.