Judecătorul Bogdan Diaconescu, 7 ani şi jumătate de închisoare

956

Fiul fostului prefect de Olt şi deputat PSD Marin Diaconescu, bălşeanul Bogdan Diaconescu, fost judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, a fost condamnat de Curtea Supremă, definitiv, la şapte ani și jumătate de pușcărie pentru luare de mită. Instanţa a mai decis menținerea sechestrului pus pe apartamentul din orașul Balș, dar și confiscarea sumei de 64.000 de euro.

Fiul fostului prefect de Olt a fost arestat şi condamnat în ianuarie 2014 la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Procurorii au stabilit că în perioada 2007-2009, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosarul penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau, pentru înlocuirea sau revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestora. Instanţa a decis confiscarea de la inculpat a sumelor de 15.000 euro, 45.000 euro şi respectiv 4.000 lei. Fostul judecător a mai primit, la sfârșitul anului trecut, a doua condamnare, într-un alt dosar, pentru luare de mită în formă continuată. Curtea de Apel Craiova i-a aplicat o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni, pe care a contopit-o cu cea anterioară, de 4 ani şi 6 luni, urmând ca fostul magistrat să execute, în total, 7 ani şi 6 luni de puşcărie. Hotărârea a fost atacată, iar judecătorii Curţii Supreme au decis la sfârşitul săptămânii trecute respingerea contestaţiei fostului judecător şi menţinerea pedepsei date de Curtea de Apel Craiova pe 23 decembrie 2015- șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Pedeapsa a fost contopită cu cea de patru ani și jumătate primită în ianuarie 2014, inculpatul urmând să execute șapte ani și jumătate de pușcărie.
Diaconescu nu va sta șapte ani și jumătate după gratii, pentru că acesta a executat până acum aproape trei ani din pedeapsa primită (zece luni de arest preventiv plus doi ani și aproape trei luni, executați de pe 30 ianuarie 2014 și până pe 14 aprilie 2016).

Scriitor de după gratii

Perioada petrecută după gratii i-a dat timp, se pare, fostului judecător de a-şi aşterne pe hârtie cunoştinţele, acesa fiind implicat în scandalul capodoperelor scrise din penitenciar cu scopul reducerii pedepsei. Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), se consideră 30 de zile de închisoare executate pentru fiecare lucrare științifică publicată.
Marius Bogdan Diaconescu a scris şi publicat în penitenciarele Craiova şi Pelendava, în 2014 şi 2015, cinci lucrări, publicate de editura SITECH Craiova şi coordonate de Iancu Tănăsescu şi Viorel Găină:
– „ Amnistia şi graţierea în dreptul penal românesc”- scrisă în 2014, documentată două luni, publicată de SITECH Craiova şi coordonată ştiinţific de prof.univ.dr. Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Universităţii Craiova;
– „Participanţii în procesul penal”– 2014, două luni, editura SITECH, coordonator Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Univ. Craiova;
– „Dreptul la apărare şi mijloacele de apărare în procesul penal”– 2015, două luni, editura SITECH, coordonator Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Univ. Craiova;
– „Interogatoriul din punct de vedere juridic şi psihologic”- 2015, redactat 20.05- 1.07.2015, editura SITECH, coordonator ştiinţific Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept „N. Titulescu” Craiova;
– „Combaterea şi sancţionarea faptelor de corupţie”– 2015, redactat 24.08- 18.09 2015, publicată de editura SITECH Craiova, coordonator Viorel Găină- Facultatea de Drept a Univ. Craiova.