Fostul primar de la Cungrea, condamnat cu suspendare, lasă ALDE fără candidat

692

Ion Murguleţ, fostul primar al comunei Cungrea în mandatul 2008- 2012, a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. Vizând un nou mandat de edil, actualul candidat al ALDE va trebui să zică “pas” alegerilor locale din acest an, Judecătoria Slatina dispunând pedeapsa accesorie de interzicere a drepturilor de a fi primar.

Fostul edil al comunei Cungrea a fost condamnat pe fond de Judecătoria Slatina la închisoare cu suspendare, acesta putând face recurs la Curtea de Apel Craiova până pe 24 aprilie. Ion Murguleţ a fost trimis în judecată la sfâşitul anului trecut, fiind acuzat că în calitate de primar al comunei a încheiat în mai 2010,fără respectarea dispoziţiilor legale, un contract de achiziţie publică cu S.C. B.M. Company Râmnicu Vâlcea, având ca obiect amenajarea şi modernizarea de fântâni stradale aflate pe domeniul public al comunei, cauzând un prejudiciu bugetului local şi, totodată, obţinând un folos material necuvenit pentru societatea vâlceană de 162.608,74 lei. Procurorii au mai stabilit că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2012, primarul Murguleţ a efectuat operaţiuni financiare ca activităţi de prestări servicii şi producţie, fiind titular al Întreprinderii Individuale ”Murguleţ A. ION I. I.”, activităţi incompatibile cu funcţia de primar, obţinând astfel, venituri ilegale în sumă de 33.203,13 lei. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilată faptelor de corupţie a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar pentru efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, la 1 an şi 4 luni de închisoare. Pedepsele i-au fost contopite, urmând ca inculpatul s-o execute pe cea mai grea. Instanţa a mai hotărât suspendarea executării pedepsei, stabilindu-se o perioadă de încercare de cinci ani de la data rămânerii definitive a sentinţei.
Instanţa a mai hotărâr să se menţină sechestrul instituit în august 2015 pe mai multe bunuri ale fostului primar şi confiscarea sumei de 71.782 lei. Fostul edil va trebui să plătească UAT Cungrea 90.826,74 lei şi să restituzie APIA 824,13 lei.

ALDE rămâne fără candidat

Murguleţ va trebui să renunţe la candidatura pe care s-o pregătea să şi-o lanseze oficial din partea ALDE pentru un nou mandat de primar al localităţii, instanţa stabilind, ca pedeapsă accesorie, interzicerea dreptului de a fi primar. Acesta a devenit celebru după ce a instalat în faţa primăriei palmieri şi cocotieri portocalii, din plastic.

Şi candidatura PNL sub semnul… judecăţii

Probleme cu legea are şi candidatul PNL la Primăria Cungrea, Liviu Voiculescu. Fost inspector principal în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, acesta este judecat alături de alte 21 de persoane din lotul “Tătuţu”, din care fac parte ofiţeri de poliţie, oameni de afaceri şi foşti şefi de la Finanţele Publice Olt. Gruparea infracţională coordonată de comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, zis „Tătuţu”, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt, a fost trimisă în judecată în iunie 2013, în sarcina inculpaţilor reţinându-se infracţiunile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă.