Oltenia coase ii olteneşti, mâine, la şezătoare

1407

Mâini dibace din mai multe judeţe, iubitoare de frumos, tradiţii şi continuitatea lor, se întâlnesc mâine la Muzeul Judeţean Olt la o şezătoare unde încearcă să afle cum să realizeze o ie oltenească autentică, să afle mai multe despre motivele şi culorile folosite, tipuri de croiuri şi multe altele.

Expoziţia de port popular organizată recent de către Muzeul Judeţean Olt a adunat la Slatina numeroşi iubitori ai costumelor tradiţionale, reuniţi într-un grup de socializare „Oltenia coase ie”. Impresionate de frumuseţea costumelor olteneşti, mai multe membre ale grupului au decis să organizeze un eveniment special pentru a veni în contact cu tradiţia oltenească, să afle mai multe despre realizarea iilor specifice sudului ţării. Nu au fost refuzate, Muzeul Judeţean Olt organizând mâine, special pentru cele care doresc să reînvie cea mai bună carte de vizită a neamului- costumul tradiţional oltenesc, o şezătoare. „Vom organiza mâine, în jurul prânzului, o şezătoare intitulată „Arta acului”. Răspunzând dorinţei de informare a mai multor doamne, vom prezenta pe lângă exponate şi detalii despre tehnicile folosite şi culori, şi date privind criteriile de clasificare a cămăşilor trafiţionae femeieşti, ce tipuri de croi folosim pentru confecţionarea unei ii şi vom răspunde tututor întrebărilor curioase, în timp ce mâinile vor cusea de zor. ”, declară Claudia Balaş, etnograf Muzeul Judeţean Olt.
În jur de 30 de persoane din Slatina, Bucureşti, Craiova, Vâlcea, personal al muzeului, vor fi prezente la şezătoare.

„Grupul Oltenia coase ie” reuneşte membre din diverse localităţi ale ţării, cu diverse meserii, care socializează pentru a-şi dezvălui tehnici de cusut, modalităţi de achiziţionare a materialelor şi modelelor, de a promova frumuseţile româneşti. Acestea urmează modelele culese de Elisa Brătianu, care a editat un album, printre planşe regăsindu-se şi multe modele de ii din Oltenia, considerate unele dintre cele mai frumoase.