RMN la Slatina pentru toate tipurile de investigaţii, din aprilie

4735

Folosit în prezent doar pentru intervenţiile de craniu şi de coloană şi doar pentru pacienţii internaţi, RMN-ul instalat la Spitalul Judeţean Slatina la începutul acestui an va fi folosit de luna viitoare pentru toate tipurile de investigaţii şi, gratuit, pentru toţi pacienţii care vin cu bilet de trimitere pentru servicii de imagistică medicală. Medicii specialişti sunt instruiţi în acest sens în această săptămână şi săptămâna viitoare.

Investigaţiile cu rezonanţă magnetică nucleară (RMN) vor putea fi efectuate de luna viitoare în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru toţi pacienţii, indiferent că sunt internaţi sau vin cu trimitere, susţine managerul Elena Vişan, care îşi doreşte ca odată cu semnarea noului Contract-cadru să fie prinse şi fonduri pentru RMN. „Momentul de 1 aprilie va fi şi cel în care se va semna contractul cu CAS de servicii medicale pentru anul 2016 şi ne dorim să prindem RMN-ul în acest contract. Sperăm noi ca de la începutul lunii aprilie să putem oferi servicii de imagistică medicală de tip RMN într-o mare măsură pacienţilor care vin cu bilet de trimitere, gratuit, servicii decontate în baza unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În prezent folosim RMN-ul numai pentru pacienţii internaţi, pentru craniu şi coloană. Săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare se face instruirea medicilor pentru a se realiza toate invesigaţiile medicale cu acest aparat, astfel încât de la 1 aprilie să putem efectua orice tip de investigaţie cu rezonanţă magnetică”, a declarat managerul.

RMN-ul a fost instalat la parterul blocului central al spitalului. Rezonanța Magnetică Nucleară este o tehnică a imagisticii medicale care utilizează câmpul magnetic puternic, undele radio și un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanner-ul este format dintr-un tub înconjurat de un magnet circular de mari dimensiuni. Pacientul este introdus în aparat cu ajutorul unui pat mobil. Rezoluția imaginii produse de scanarea prin Rezonanță Magnetică Nucleară poate detecta schimbările structurilor din interiorul corpului încă din stadii incipiente, în vederea detectării leziunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale, cardiace, articulare, abdominale, pelviene, intratoracice sau extremităţi. La centrele medicale care nu oferă servicii decontate de CAS, tariful de realizare a investigaţiilor cu un aparat RMN este cuprins, în funcţie de investigaţie, între 20- 900 lei.