Frumoasele cu epoleţi

2237

Peste 200 de femei din Olt îmbracă zilnic uniforma cu epoleţi. Ele au ales să muncească în structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Poliţiste, angajate ale Jandarmeriei sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ele demonstrează că o femeie poate face carieră într-o lume dominată de bărbaţi. Cu toate demonstrează că pot purta cu cinste uniforma militară, pot impune respect şi pot face o muncă destinată bărbaţilor de multe ori mult mai bine decât aceştia. Cu curaj, perseverenţă, conştiinciozitate, dar şi cu sensibilitate, femeile „cu epoleţi” au demonstrat că eleganţa poate face casă bună cu autoritatea, rezultatele muncii lor fiind apreciate la adevărata valoare.

 

Violeta Mirea, o viaţă de om la datorie

Violeta Mirea - sef sectie II Politia Rurala Osica de Sus

În cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt lucrează 141 de reprezentante ale sexului frumos, majoritatea la ordine şi siguranţă publică. Decana de vârstă, poliţista cu cea mai mare experienţă din judeţ, este Violeta Mirea. De 25 de ani, şefa secţiei 2- Poliţia Rurală Osica de Sus îşi pune dimineaţa uniforma şi se prezintă la datorie. De fiecare dată, indiferent că acasă are o petrecere de familie sau altă treabă ce necesită prezenţa în sânul familiei, indiferent de oră sau sărbătoare, doamna Violeta, cum îi spun cunoscuţii, şi-a pus uniforma şi a răspuns la apel când a fost nevoie. Aşa şi-a clădit o carieră printre infractori şi oameni certaţi cu legea, în slujba cetăţenilor cărora le apără viaţa şi bunurile, dar şi printre colegii bărbaţi, care au învăţat s-o respecte.
„La început, colegii bărbaţi m-au primit cu neîncredere, cu ideea că o femeie nu poate să facă o muncă atât de grea, dar după ce ne cunosc încep să creadă în posibilităţile noastre de a face această muncă, au încredere în ceea ce putem face şi devin siguri pe realizările pe care le-am putea avea noi, ca femei, în această muncă. În faţa colegilor bărbaţi, cred că un atu este în primul rând faptul că o femeie este mult mai serioasă, mai conştientă, mai meticuloasă în ceea ce face. Dacă ar mai exista un pic de superficialitate din partea unui bărbat, în cazul unei femei nu se întâmplă aşa”, ne-a mărturisit Violea Mirea.
Deşi este o muncă grea, dacă ar fi s-o ia de la capăt, ea ar alege aceeaşi meserie.
„Este o meserie grea, dar are şi satisfacţii. Munca de poliţist privită din afară pare frumoasă. După ce intri în rândurile lucrătorilor de poliţie îţi dai seama, pe măsură ce trec anii, că îţi place cu toate greutăţile pe care le întâlneşti zi de zi, devine o provocare, înveţi să o faci cu pasiune şi corectitudine”, ne dezvăluie ea.
Cu toate că nu este singurul poliţist din familie, şi soţul îmbrăţişând aceeaşi meserie, cei doi copii nu i-au călcat pe urme, având speranţa că poate nepoţii vor alege să îmbrace uniforma militară. „Băiatul a terminat Dreptul, fata Politehnica. N-au ales munca asta şi datorită faptului că tot timpul am avut evenimente- când aveam acasă vreo petrecere, se întâmpla să plecăm ori eu, ori soţul, probabil speriaţi de ideea că eşti mai tot timpul la servici, şi de sărbători, şi în week-end-uri”, explică ea.

Visul de a deveni poliţistă al Georgianei Olteanu s-a împlinit

Georgiana Olteanu - agent de politie Vitomiresti

Cea mai tânără poliţistă din Olt lucrează tot la un post de poliţie din mediul rural. Georgiana Olteanu este agent de poliţie la Vitomireşti şi mărturiseşte că a dorit să îmbrace uniforma de om al legii de când era mică. A învăţat deja să tolereze privirile răutăcioase ale bărbaţilor opriţi în trafic şi este decisă să demonstreze că o femeie poate fi un agent cel puţin la fel de bun precum un bărbat.
„Mi-am ales această meserie pentru că nu m-am văzut niciodată făcând altceva. Când eram copil, mergeam pe stradă şi vedeam poliţişti şi îmi imaginam cum ar fi să fiu şi eu în locul lor. Le admiram ţinuta şi tot cee ce făceau ei şi vroiam să fac şi eu. Asta până la momentul la care am conştientizat că trebuie să fac efectiv ceva pentru viitorul meu şi la terminarea liceului am optat pentru această meserie. În familie eu sunt prima poliţistă. M-am integrat cu succes, am avut parte de un colectiv care m-a primit cu braţele deschise. Oamenii din comună, atunci când văd o femeie poliţistă, aruncă, aşa, priviri suspicioase. Mă privesc şi cu admiraţie, şi cu răutate unii. Când intru în contact cu bărbaţi, mai ales, cei mai mulţi se simt oarecum ofensaţi de faptul că sunt opriţi în trafic de o femeie”, spune tânăra.

Căpităneasa de la… ISU poate concura ca model

Anca Dobre  Capitan ISU Olt

 

Angajată la Inspecţia de prevenire a ISU Olt, căpitan Anca Dobre este mândră că lucrează într-o unitate ale cărei misiuni sunt apreciate de întreaga comunitate. „Încă din adolescenţă mi-am dorit să fac parte din tagma celor care salvează vieţi şi bunuri, cu tot ce implică aceasta- curaj, devotament şi spirit de sacrificiu. Ulterior, viaţa mi-a oferit posibilitatea să lucrez în această structură militară cu scop nobil, care are rolul de a proteja vieţile oamenilor, bunurile şi valorile materiale ale acestora. Este o misiune specială, care implică riscuri şi sacrificii, dar care oferă satisfacţii deosebite şi împliniri profesionale. Sunt mândră că fac parte din marele şi minunatul colectiv al pompierilor!”, mărturişeşte ea.

Curajul şi încrederea de sine, atuurile reuşitei femeilor în lumea bărbaţilor

Adina Mariana Paun - plutonier major IJJ Olt (2)

Având ca model un unchi care-i punea cascheta pe cap atunci când era mică, plutonier major Mariana Păun a ales, în 2002, să lucreze la IJJ Olt, în cadrul structurii Financiar.
„Este bine să lucrezi într-un mediu în care predomină bărbaţii, atâta timp cât există respect reciproc şi comunicare. Nu mi se pare nimic dificil, lucrăm cot la cot împreună cu colegii, ne ajutăm, ne respectăm, avem încredere unii în ceilalţi, nu am fost marginalizate de către colegi”, spune jandarmeriţa.
Ea ne-a mărturisit şi secretul reuşitei: „Trebuie să ai curaj, să ai încredere în tine şi să perseverezi, şi atunci reuşeşti şi într-o lume a bărbaţilor!”.
Dacă ar fi să o ia de la capăt, Maria Păun nu ar sta o clipă pe gânduri. Ar opta pentru aceiaşi meserie pe care susţine că o practică cu drag şi care, spune femeia, îi aduce satisfacţii.

Femeia care are grijă de psihicul jandarmilor

Elena Popa - ofiter psiholog IJJ Olt

Elena Popa, ofiţer psiholog al Jandameriei Olt, poartă uniforma militară de 16 ani, venind la Olt în urmă cu 5 ani de la Centrul Militar Judeţean din Craiova. Acum, după ani de muncă în sistem, s-a obişnuit să lucreze printre bărbaţi, iar acest lucru i se pare firesc.
„ Recunosc că uniforma m-a atras, este frumoasă şi mă simt foarte bine cu ea, este ceea ce mi-am dorit. Nu am avut un model în familie, a fost o alegere la care nu m-am gândit, dar care am constatat că a fost o alegere bună. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş face un lucru în plus- aş face o şcoală militară pentru că ajută foarte mult la dezvoltarea personală. Să lucrezi într-o unitate miliotară, printre atâţia bărbaţi, nu este un lucru rău. Din afară se văd lucrurile altfel. De când am terminat facultatea numai într-un mediu în care predomină bărbaţii am lucrat. M-am obişnuit de atâţia ani, suntem colegi, ne tratăm cu respect, cu bun simţ, fiecare ştie ce are de făcut”, ne dezvăluie jandarmeriţa psiholog.

Apreciate de colegi

Doar 33 de femei din judeţ au ales să lucreze în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt. Deocamdată puţine la număr şi angajate mai mult la birouri, pompieriţele şi jandarmeriţele au reuşit să cucerească respectul colegilor.
Puţine la număr în comparaţie cu bărbaţii, femeile reuşesc să fie admirate de către colegi nu numai prin frumuseţe şi sensibilitate, ci şi prin tenacitate. Şi-au câştigat respectul prin muncă şi seriozitate, nu doar pentru că reprezintă sexul frumos.
„Munca dumnealor este aprecită, sunt tenace, sunt repetate şi sunt un exemplu clar de profesionalism, ţinută şi eleganţă”, spune Emanuel Botan, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, structură în care lucrează 22 de femei.
Doar 12 femei au reuşit să pătrundă în sistemul situaţiilor de urgenţă.
„Este un sistem în care lucrează destul de puţine femei- 10 cu funcţii milirae şi două personal civil. Sunt o pată de culoare pentru sistemul nostru, ne bucurăm de prezenţa dumnealor şi cu siguranţă sunt profesioniste desăvârşite”, declară Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Firi sensibile şi pline de tact, femeile au demonstrat că sub mănuşile de catifea se pot ascunde mâini „de fier” şi că pot gestiona cu responsabilitate acţiuni care implică siguranţa cetăţeanului. Reuşesc în fiecare zi să demonstreze că pot răspunde oricăror provocări cu simţ de răspundere şi că în orice „lume a bărbaţilor” şi femeia poate avea locul ei.

.