În ultima perioadă, traficul din Slatina este foarte des paralizat de autobuzele Loctrans. Acestea au început să se defecteze și nu de puține ori șoferii slătineni au fost blocați în trafic din cauza unor defecțiuni la mijloacele de transport în comun. Cei drept defecțiunile sunt remediate cu promtitudine, de cele mai multe ori.
Actualul parc auto al Loctrans a fost înnoit în anul 2007, când a fost inaugurat cu mare fast. Atunci municipalitatea a achiziționat în leasing 15 mijloace de transport pentru care s-a plătit 2,8 milioane de lei în care au fost incluse și amenajarea stațiilor de autobuz din oraș. Această sumă a fost plătită timp de șapte ani.
Din cele 14 autobuze, 10 minibuze au o capacitatea de 70 de locuri, dintre care 20 pe scaune și restul în picioare, patru autobuze au 100 de locuri cu 32 de scaune și un autocar cu 35 de locuri. Toate mijloacele de transport în comun sunt accesibile și persoanelor cu handicap, fiind dotate cu o podea joasă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea, mijloacele de transport în comun sunt marca BMC și au fost achiziționate prin intermediul firmei Unicredit Leasing România IFN SA din București în colaborare cu BMC Truck&Bus din Ciorogârla. Achiziționarea acestor autobuze a fost posibilă în urma organizării a cinci licitații timp de peste un an.
“Aceste mașini sunt exploatate într-un regim destul de dificil pentru ele, să spunem așa, dat fiind faptul că sunt foarte multe porniri și opriri. Condițiile de trafic le suprasolicită. În general au o stare tehnică bună, cu mici probleme. Personal răspund de întreținerea lor, dar pot apărea și probleme minore. Trebuie să luăm în calcul și faptul că mașinile au o uzură, au nouă ani de când le avem iar perioada lor de amortizare este de opt ani. Și încă le exploatăm în condiții normale. A fost perioada de iarnă, am avut și temperaturi scăzute și le-am exploatat în condiții normale. Nu am avut nicio cursă neefectuată”, ne-a spus Liviu Voicu, inginer șef al Loctrans Slatina.
Pentru a evita înmulțirea acestor incidente conducerea Loctrans vrea să înnoiască o parte din parcul auto. Asta în condițiile că, noile normative europene cer ca o treime din mijloacele de transport în comun dintr-o localitate să fie electrice (ecologice) până în 2020. Municipalitatea a început deja demersurile în acest sens. Dotarea parcului auto al Loctrans cu noi autobuze se va face prin accesarea de fonduri europene, iar în prezent se caută o sursă de finanțare care să permită acest lucru.