Închis publicului în urmă cu mai bine de doi ani pentru un amplu proces de restaurare cu fonduri europene, Muzeul Judeţean Olt inaugurează pe 7 martie holul de onoare şi sala de festivităţi cu o expoziţie dedicată femeii, cu veşminte tradiţionale vechi de sute de ani şi podoabe purtate de oltence cu mii de ani în urmă.
Muzeul Judeţean Olt îşi deschide uşile publicului larg, inaugurând luni holul de onoare şi sala de festivităţi, urmând ca în viitorul apropiat să fie deschise şi spaţiile expoziţionale şi secţiile. Fostul Palat Administrativ al Oltului este beneficiarul unui amplu proiect de restaurare prin care s-au refăcut spațiile expoziționale și s-a construit încă un corp de clădire care va fi destinat activității administrative, s-a refăcut fațada, s-au schimbat instalațiile etc., cu o valoare de 4,54 milioane lei, din care 3,05 milioane lei contribuţie nerambursabilă FEDR, peste 250.000 de lei contribuţie de la bugetul naţional şi 1,23 milioane lei contribuţia Consiliului Judeţean Olt.
Cu un nou look vor fi suprinşi primii vizitatori pe 7 martie, începând cu ora 17,00, când muzeul va prezenta, în premieră, obiecte de podoabe tezaurizate din colecţiile sale. Expoziţia dedicată Zilei Internaţionale a Femeii ilustrează rafinamentul şi eleganţa celor care le-au purtat în timp.
„Expoziţia este un omagiu adus „făuritorilor de vise”, arhitecţi ai eleganţei care au realizataceste podoabe, accesorii şi veşminte, dar mai ales un omagiu pentru cele care însufleţesc aceste obiecte frumoase şi le dau viaţă purtându-le cu eleganţă, adică Femeilor de pretutindeni”, declară Laurenţiu Guţică, directorul muzeului.
„Acest demers expoziţional propune o retrospectivă a podoabelor și veșmintelor românesti, ilustrează rafinamentul și eleganța costumului tradițional de sărbătoare și totodată prezintă tendinţele artistice a două categorii de populaţie –din mediul rural și cel urban- în anumite perioade de timp. În holul de onoare al muzeului sunt prezentate costume tradiționale de sărbătoare specifice zonelor Romanați și Olt. Alături de aceste piese de port popular pot fi admirate lese din mărgele policrome precum și salbe din monede de argint, alamă şi aramă, cercei și inele din argint, brațări din argint, alamă şi aramă tezaurizate în colecţiile muzeului. În sala de festivități sunt expuse piese de podoabă și accesorii datând din perioada neolitică, fibule din perioada romană, paftale, brățări, casete de bijuterii din perioada medievală. Pentru a completa tabloul de epocă sunt expuse un costum de negustor și o rochie de jupâniță”, ne prezintă expoziţia Claudia Balaş, etnograful muzeului.