Oltenii, familiști cu acte în regulă

149

Anul trecut, în județul Olt s-au oficiat 2.090 de căsătorii, iar 419 cupluri au ales să divorțeze. Potrivit numărului de căsătorii, se pare că, oltenii încă mai cred în “instituția căsătoriei”.

La Casa Căsătoriilor din Slatina au spus “DA” în fața ofițerului de stare civilă, 578 de cupluri. La polul opus de află 11 cupluri de slătineni care au ales că divorțeze amiabil, spunând “DA” la starea civilă, doar că, de data aceasta pentru divorț.

Dacă ofițerul de stare civilă felicită tinerii căsătoriți pentru pasul cel mare, tot el este și cel care declară “încheiată” căsătoria. Pentru a putea divorța în fața ofițerului de la starea civilă trebuie să achiți o taxă de 500 de lei, dar și să îndeplinești anumite condiții din Codul familiei, capitolul “Desfacerea căsătoriei”.

Ca  acest lucru să fie posibil, ambii parteneri trebuie să fie de acord, cuplul să nu aibă copii în întreținere, partenerii să nu fie puși în interdicție sau să mai fi solicitat altor autorități desfacerea căsătoriei. Divorțul amiabil nu se înregistrază dacă soții nu se prezintă împreună, dacă nu sunt de acord ambii cu decizia luată, nașterea unui copil sau punerea unuia dintre soți în interdicție intervine înaintea finalizării procedurii de divorț, sau dacă unul dintre soți decedează, astfel căsătoria încetează prin deces.

În ziua în care soții au depus cerearea de desfacere a căsătoriei, aceștia au un termen de 30 de zile calendaristice, timp în care își pot schimba opțiunea.

Cuplurile care doresc să divorțeze amiabil pot să opteze să facă acest pas la notar, dar cu alte cheltuieli.