Pe banii primăriei, orice slătinean, asociaţie sau fundaţie poate realiza proiecte social-culturale sau sportive, de interes local. Anul acesta, Primăria Slatina pune la bătaie 1.000.000 de lei.
Din 2010, Primăria Slatina finanţează an de an ideile şi iniţiativa slătinenilor. Proiectele culturale, sociale, sportive, religioase, de învăţământ, sănătate sau alt domeniu, ce se dovedesc a fi de interes local, primesc finanţare nerambursabilă de la bugetul local. Pe banii primăriei, s-a cântat pe esplanadă, s-au organizat concursuri de folclor, s-au lansat cărţi, s-a prevenit violenţa, s-a vorbit despre autism- iniţiative diverse, susţinute cu proiecte, unii beneficiari devenind abonaţi la acest gen de susţinere.
În ultimii şase ani, administraţia municipală a alocat pentru proiectele de interes local desfăşurate de asociaţii sau organizaţii nonguvernamentale, precum şi persoane fizice, care desfăşoară activităţi nonprofit în domeniile menţionate, nu mai puţin de 5.338.722 lei. S-a pornit cu 190.000 în 2010, un an mai târziu suma a ajuns la 280.000 de lei, cele mai mari fonduri fiind alocate în perioada 2012 – de 1.755.000 lei, 2013- de 1.563.000 lei şi 2014- de 1.550.000 lei. Anul trecut, primăria a înjumătăţit fondurile, alocând doar 722.000 de lei pentru 15 proiecte, printre care „Slatina muzicală – tradiţie şi contemporaneitate”- Asociaţia Cultural-Artistică LYRA, „Autismul vorbeşte, e timpul să asculţi!”- al Asociaţiei Nagual, „Slatina- vatră străbună de cântec, joc şi voie bună”- Asociaţia Căluşarii Slatinei sau „Tinerii împotriva violenţei”- Sandu Curt.
Anul acesta, suma prevăzută în buget este de 1.000.000 de lei, Programul anual propriu al Consiliului Local al municipiului Slatina de finanţare nerambursabilă în condiţiile Legii nr.350/2005, pentru acordarea de finanţări nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local fiind aprobat astăzi de către aleşii locali. Prin acest program se urmăreşte menţinerea unei bune stări de sănătate şi consolidarea socializării cetăţenilor din municipiul Slatina, prin încurajarea practicării activităţilor fizice şi sportive; stimularea participării slătinenilor la viaţa culturală, prin diversificarea ofertei culturale; stimularea implicării organizaţiilor neguvernamentale în valorificarea potenţialului cultural al oraşului.
Finanţarea nerambursabilă acordată din fonduri publice unui beneficiar se va face în baza unui contract încheiat între Consiliul Local reprezentat de primarul municipiului Slatina şi beneficiar, în urma aplicării procedurii selecţiei publice de proiecte. Finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie de minimum 10% în numerar sau natură, din valoarea totală a finanţării din partea beneficiarului.