„Mărţişor” de sănătate pentru oltence: testare la domiciliu pentru depistarea cancerului de col uterin

1497

6 românce mor zilnic de cancer de col uterin, iar în judeţul Olt testarea prin programul de screening a identificat în ultimii trei ani 72 de leziuni precanceroase. Depistată la timp, boala se vindecă şi acest lucru încearcă să facă, în luna martie, cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi DSP Olt, cu ajutorul medicilor de familie, convocaţi astăzi pentru informare şi implicare în Campania “Împreună pentru sănătatea femeii”. Femei între 25-64 de ani vor fi testate gratuit nu doar la Slatina, ci în localităţile de domiciliu.

„Cancerul de col uterin omoară zilnic şase românce, ţara noastră fiind pe primul loc în Europa. Luând în considerare această statistică îngrijorătoare şi faptul că această formă de cancer se vindecă, descoperită în fază incipientă, am gândit o campanie destinată femeilor din mediul rural, ca un număr cât mai mare să poată fi testate în cadrul programului de screening de col uterin. Chiar dacă este gratuit, femeia de la ţară nu vine la Slatina să se testeze şi sperăm că mergând noi către ele şi oferindu-le posibilitatea de a fi testate în localitatea de domiciliu, fără a fi nevoite să vină la spital pentru asta, să determinăm cât mai multe femei să accepte să fie testate. Toate femeile trebuie să înţeleagă că testul Papanicolau le salvează viaţa!”, ne-a declarat Elena Vişan, managerul SJU.
Campania „Împreună pentru sănătatea femeii” va fi demarată de către SJU Slatina începând cu 1 martie, ideea pornind atât de la statisticile îngrijorătoare privind numărul mare de paciente şi decese, cât şi de la scăderea mare a numărului celor care au acceptat să fie testate, deşi programul este derulat gratuit de trei ani. Dacă în 2013 au fost testate în Olt 1373 de femei, în 2014 în jur de 1000 de femei, anul trecut numărul lor a scăzut la doar 359. Din cele 2900 de teste, 72 au indica leziuni precamnceroase (2,4%), din care 2 cu forme de cancer.
Coordonatorul activităţii de recoltare va fi dr. Ion Eremia, în calitate de coordonator al programului de screening la nivelul SJU Slatina, analiza probelor fiind coordonată de dr. Mihaela Munteanu, şefa Laboratorului de Anatomie patologică a SJU Slatina. Campaniei i s-a alăturat şi dr. Ramona Lesnic, care se va ocupa de informarea şi consilierea femeilor.

Medicii de familie, convocaţi pentru implicare în campanie

Astăzi la prânz, la sediul SJU Slatina au fost convocaţi mai mulţi medici de familie din judeţ care să se alăture campaniei, implicându-se în a promova activitatea în localitate şi a mobiliza femeile în vederea testării. „Au răspuns solicitării noastre 15 medici de familie din judeţ înscrişi în programul de screning şi coordonatorii centrelor de permanenţă. Le-am solicitat ajutorul să mobilizeze femei între 25-64 de ani din zona în care îşi desfăşoară activitatea, să stabilească o zi sau două în luna martie în care acestea să fie invitate la dispensar sau centre de permanenţă, iar noi le vom trimite medici din spital- ginecologi, medici de planning familial- care vor recolta probe de la fiecare femeie, urmând a fi analizate apoi în cadrul Laboratorului de Anatomie Patologică al SJU. Până la urmă, medicii au o obligativitate morală de a mobiliza femeile şi de a le da o şansă la sănătate şi la viaţă!”, explică managerul Vişan.

Dacă prin programul de screening au fost descoperite 72 de leziuni precanceroase, statisticile DSP Olt arată că anul trecut au fost descoperite 48 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar 31 de femei au murit. Cele mai multe sunt din mediul rural, femei care au descoperit prea târziu boala pentru ca medicii să le mai poată salva viaţa.