PSD și PNL au o nouă țintă, electoratul online

212

Politicienii par să speculeze subiecte care provoacă reacții aprinse pe rețelele de socializare. Reprezentanţii PSD i-au criticat pe liberali pe tema legii privind prevenţia în sănătate, dar au avut parte şi ei de reproşuri, după controversele stârnite de legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea. Analiștii politici văd în cearta liderilor politici o încercare de a atrage electoratul tânăr.

Deși mai sunt patru luni până la alegerile locale, principalele partide politice încă nu vorbesc de candidaţi. Propun iniţiative legislative controversate, pe care apoi şi le contestă reciproc în cea mai mare parte, pe rețelele de socializare.

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, despre Liviu Dragnea: „O mentalitate de tip mafiot. Urmăreşte să introducă în societate tăcerea”.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Nu există nicio prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe rețele de socializare”.

Nici președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea nu ezită să posteze pe facebook: „Un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. PNL se gândește doar la cei bogați”.

Cei care au propagat genul asta de abordare și care mint în continuare fac o politică de cel mai jos nivel, sunt aceiași lideri ai PSD care nu au avut niciun fel de ezitare să isi dea singuri pensii speciale”, a replicat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Curios este că atât social-democraţii, cât şi liberalii îşi construiesc discursul în funcţie de momentul dezbaterii şi uită declaraţiile mai vechi. Nicolae Bănicioiu, acum vicepreşedinte PSD atacă legea prevenţiei iniţiată de copreşedintele PNL. De o cu totul altă părere era, însă, în urmă cu un an, pe când era ministru al Sănătăţii.

Aşa-numita ,,lege a defăimării sociale”, a fost adoptată de Senat. PNL nu a criticat faptul că politicienii erau încadraţi în categoria ,,grupului social” care putea cere despăgubiri, odată ce legea intra în vigoare.

Puiu Haşotti, senator PNL: „Este o propunere legislativă bună, corectă, interesantă”.

Altfel au reacţionat liberalii când proiectul a ajuns în camera decizională.

Eugen Nicolaescu, lider de grup PNL:„Grupul parlamentar PNL vă propune excluderea de pe ordinea de zi”.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: „Eu nu ştiu alt preşedinte de partid în România care să ajungă într-un timp atât de scurt cu atât de mari abilităţi de cenzor-şef”.

Liviu Dragnea: „Nu-i treaba mea să cercetez cât a fost incitare, diversiune, manipulare și cât reacție sinceră. Mă încearcă însă o tristețe. Una dintre lecții este că prejudecățile politice, cum este aceea că Liviu Dragnea sau PSD sunt apărătorii comunismului, conduc inevitabil la răstălmăciri și la greșeli dureroase, afectându-i, în final, pe cetățeni”.

La scurt timp după acest mesaj postat pe Facebook de Liviu Dragnea, social-democraţii le-au cerut liberalilor să retragă legea prevenţiei. Potrivit PSD, proiectul de lege i-ar duce pe cei bolnavi la sapă de lemn.