Noua tehnologie a Termex a stopat plângerile și amenzile pentru poluare

241

De-a lungul mai multor decenii bălșenii s-au plâns de emisiile de cocs de la Termex, care le otrăveau aerul și le distrusese celor din zona Jiul fructele, legumele din grădină, caroseriile de la mașini și până și tabla de pe case. Amenzile repetate de la mediu și plângerile locuitorilor care, disperați, au cerut ajutorul guvernanților, au încetat de mai bine de un an de zile, fabrica folosind o tehnologie nouă de obținere a fontei.

,,Având în vedere amplasamentul în zona rezidenţială şi numeroasele sesizări înregistrate cu privire la disconfortul produs populaţiei de emisiile de noxe în atmosferă, în special pulberi rezultate în procesul tehnologic de obţinere a fontei, SC TERMEX SA Balş a pus în funcţiune o instalaţie nouă de elaborare şi control a fontei, respectiv instalaţie de topire cu inducţie. Măsurarea emisiilor atmosferice de pulberi, CO, NOx, SO2 – realizată la finalizarea investiţiei de laboratorul de specialitate al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt – a evidenţiat încadrarea în valorile limită la emisie pentru aceşti poluanţi. Această societate a obținut în anul 2014 autorizație de mediu folosind o tehnologie nouă de obținere a fontei (prin curenți de inducție) fără program de conformare. De la schimbarea tehnologiei nu s-au mai înregitrat sesizări privind desfășurarea activității de producție a SC Termex SA Balș”, a declarat Mihai Chivu, comisar Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu, prezentând activitatea instituției pe 2015, în cadrul Colegiului Prefectural.
Fabrica de la Balș a funcționat după vechea tehnologie nu mai puțin de 117 ani. Investiția reprezintă nu numai reducerea emisiilor de cocs, ci și lărgirea spectrului de produse fabricate. La Termex se fabrică şeminee, uşi pentru sobe de teracotă şi accesorii, produse turnate din fontă, radiatoare din oţel, maşini de gătit şi sobe de încălzit şi produse prelucrate din tablă.

Slătineni, nu respiraţi noaptea! Iată ce societăţi vă otrăvesc aerul!