Slatina, oraş industrial cu o poluare pe măsură, va fi încercuită în anii următori de o adevărată pădure. Centurile verzi sunt cele mai eficiente scuturi împotriva polării, locul unde se pompează aer curat, un inel de oxigen care va aduce numeroase beneficii sănătăţii slătinenilor. Înfiinţarea centurii verzi a Slatinei, la care se adaugă o hartă a calităţii mediului în sistem integrat la nivelul municipiului, sunt obiective cuprinse în bugetul de investiţii pe 2016, pentru realizarea cărora se intenţionează accesarea de fonduri europene.
„Înfiinţarea centurii verzi face parte dintre proiectele anilor trecuţi, pe care nu am putut să le punem în practică. Primăria intenţionează să realizeze acest proiect prin fonduri europene, alocând în bugetul din acest an o sumă necesară acoperirii demersurilor de accesare. Se vrea înfiinţarea unei perdele forestiere în jurul oraşului, cu rol de reducere a poluării, în ce formă fiind stabilit prin proiect în funcţie de fonduri. Deocamdată nu a apărut ghidul de aplicare”, ne-a declarat Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al administraţiei locale.
Zidurile verzi înjumătăţesc nevoia de aer condiţionat
„Orice oraş are nevoie de cât mai multe spaţii/ zone verzi, pentru că pe largă rolul estetic, acestea au o serie de beneficii ecologice, sociale şi economice. Şi mai mult, o centură verde (forestieră), o reţea densă de arbori şi arbuşti, ar contuibui la reducerea poluării chimice din cauza noxelor din traficul auto, la scăderea nivelului de zgomot ambiental, la creşterea calităţii aerului înconjurător, la limitarea eroziunii
solului şi reţinerea apei provenite din precipitaţii, la asigurarea habitatelor pentru diverse specii de păsări, contlibuind astfel la biodiversitatea urbană. Astfel, aceste centuri verzi pot constitui un ecosistem complex care poate asigura multitudinea de beneficii ecologice”, ne explică Daniela Bălşanu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, impactul asupra mediului a unei centuri verzi.
Aşadar, pe lângă aspectul peisagistic şi posibilitatea ca locuitorii să se plimbe în natură şi să respire aer curat, departe de praful şi zgomotul oraşului, acest inel verde, va aduce numeroase beneficii. Specialiştii arată că înfiinţarea acestor perdele de „plămâni verzi” atenuează extremele termice- din cauza asfaltului și a betonului, orașele tind să se comporte ca niște ‘insule de căldură’, dezvoltând temperaturi cu până la 6° mai mari decât cele ale zonelor înconjurătoare. Zidurile verzi reduc însă nevoia de aer condiționat în medie cu 50%. De asemenea, rețelele dense de arbori și arbuști contribuie la scăderea nivelului de zgomot și la calmarea vântului puternic, reduc poluarea chimică, astfel că 20 de arbori pot absorbi noxele emise de o mașină care parcurge 100 km/zi. Un alt beneficiu este acela că limitează eroziunea solului și rețin apa provenită din precipitații, reducând impactul negativ asupra rețelei de canalizare.