Incă patru cazuri de gripă porcină înregistrate în Olt, alte 10 așteaptă confirmare

329

Este îngrijorător. Numărul cazurilor de gripă A subtip H1 a ajuns la 10 în judeţ.

În Olt, în ultimele 3 săptămâni s-a înregistrat o creştere constantă cu peste 10% a numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii, inclusiv gripă, fapt care reflectă din punct de vedere metodologic o tendinţă de evoluţie endemică la nivelul judeţului şi cu focare epidemice la nivelul unor zone delimitate. Celor şase cazuri de gripă porcină li s-au adăugat alte patru, confirmate astăzi de către reprezentanţii DSP Olt.
Ultimele cazuri descoperite sunt: la un tânăr de 20 de ani din Pleşoiu, un bărbat de 38 de ani din comuna Corbu, un preşcolar de 5 ani din Slatina (GPP nr.5 Slatina) şi un elev de 6 ani din Slatina (Şcoala „George Poboran”).
Potrivit DSP Olt, alte 10 probe sunt în lucru la laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti. Vestea bună este că nu au fost relatat niciun deces din cauza gripei porcine.

Dacă Institutul va confirma şi alţi pacienţi, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina se gândeşte la limitarea accesului în unitate. „Nu sunt condiţii de declanşare a carantinei. Dacă până la sfârşitul săptămânii vom avea mai multe cazuri confirmate, vom lua măsura limitării accesului persoanelor din afara spitalului, prin reducerea programului de vizită, pentru a face mai puţin posibilă transmiterea virusului. Nu se impune carantina, deoarece suntem în plin sezon gripal, când apar sute, mii de cazuri. Important este ca cetăţenii să respecte regulile minime de igienă şi comportament şi să se izoleze la domiciliu. Gripa nu este o boală care se spitalizează, doar cazurile grave care pun în pericol viaţa pacientului”, ne-a declarat Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.