România, la un pas de alt colaps financiar

219

Economia României nu arată prea promiţător. Analiştii KeysFin au luat în calcul cifrele de afaceri de peste un miliard de lei din intervalul 2012-2014 şi au descoperit 32 de ramuri economice cu pierderi încă din în 2014.

Se remarcă performanță negativă din sectorul materiilor prime (minus 60%) şi cea din sectorul chimic (între minus 29% şi minus 37%), industrii care, în trecut, erau vectori de creştere economică. Trendul e descendent şi la comerţul cu carne, lactate, ouă, îmbrăcăminte şi obiecte de uz casnic.

Se mai remarcă o scădere și a numărului firmelor din mai toate domeniile, de la energie (-30%), imobiliare (-9%), activităţi profesionale (-19%), servicii administrative (-18%), informaţii şi comunicaţii (-17%), comerţ (-10%), construcţii (-7%). Analiştii spun că, în perspectiva unei eventuale crize externe, economiei româneşti îi va fi greu să reziste, în condiţiile în care consumul intern a fost şi va fi în continuare influenţat de puterea de cumpărare redusă, iar exporturile tind să se restrângă tot mai mult ca paleta de produse. Cu un sector bancar tot mai sensibil, mai arid şi hotărât să îşi conserve poziţiile şi cu un stat prea puţin dispus să antreneze investiţii de mare amploare, cu dezvoltare pe orizontală (infrastructura), şansele că România să scape de un eventual nou colaps economic sunt foarte posibile, estimează analiştii KeysFin.