Colectarea subterană a gunoiului se extinde în Slatina

576

Începută în 2008 în Slatina, amplasarea de containere underground (îngropate) pentru colectarea selectivă a gunoiului continua, până în iunie devenind funcţionale 45 de spaţii subterane noi.

Programul de modernizare a sistemului de colectare a deșeurilor menajere în oraș aflat în derulare se întinde pe anii 2016 şi 2017 şi cuprinde achiziţionarea de 60 de noi astfel de containere. Primăria Slatina are bugetată suma de 2,3 milioane lei pentru achiziţionarea a 45 de spaţii de depozitare subterană, autorităţile sperând ca montarea acestora să fie finalizată până în luna mai. Din iunie, acestea vor deveni funcţionale. Săptămâna aceasta, administraţia municipală se va întâlni cu furnizorii de utilităţi pentru a identifica zonele de amplasare, care nu sunt traversate de cabluri sau ţevi.
Primăria a luat în calcul şi varianta de a suplimenta în a doua parte a anului suma destinată achiziţionării de containere, putând astfel să încheie integral proiectul.
Odată cu montarea noilor containere, în Slatina vor funcţiona 170 de puncte de colectare subterane, iar aria de acoperire va fi de peste 90%.
Colectarea selectivă a gunoiului a fost introdusă în Slatina în 2006, municipiul trecând doi ani mai târziu la cel mai modern sistem de colectare- în containere îngropate. În 2008 au fost instalate primele 12 astfel de dispositive underground, astăzi, capitala Oltului având 110 spaţii de depozitare subterană a gunoiului, ultimele 25 amplasate anul trecut.
Încet-încet, slătinenii au învăţat că trebuie să pună PET-urile în containerul pentru plastic şi metal, sticlele în containerul lor şi tot aşa cu hârtia şi gunoiul menajer.
Pentru că implementarea unui sistem civilizat de colectare a gunoiului nu s-a făcut cu costuri mici, iar rezultatul să fie cel scontat, la finele anului trecut consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care I se impune concesionarului serviciului de salubritate, Salubris SA, colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii.