Garda Forestieră, noul proiect al statului pentru oprirea defrișărilor ilegale

526

Defrişările pădurilor au ajuns la cote alarmante în ultimul timp. Neglijenţa şi nepăsarea autorităţilor le fac pe plac tăietorilor de lemne, care defrişează „în carne” păduri întregi, fără a suporta vreo consecinţă.

Natura este a tuturor, şi toţi au dreptul să ia cât îşi doresc. Se pare că asta e deviza pe urma căreia a trăit statul românesc în ultimii ani, alături de jefuitorii care nu s-au legumit de loc şi au luat exact atât cât li s-a dat: tot.

Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe, din câte se pare. Mai bine mai târziu decât niciodată, spune o vorbă veche, care se va aplica în 2016.

Ministerul Mediului vrea să înfiinţeze Garda Forestieră, o structură de control care va avea 617 inspectori, cei mai mulţi proveniţi din fostele inspectorate silvice. Toţi vor da un test teoretic de competenţă profesională, dar şi unul practic, de integritate. Iar salariile vor fi pe măsură. Angajaţii vor avea salarii de până la 5000 de lei, iar un test capital va fi cel de integritate.

În trecut, ministerul Mediului a încercat să oprească tăierile ilegale înfiinţând radarul pădurilor, un sistem care nu a avut însă rezultatele aşteptate. Anual, potrivit estimărilor făcute de ONG-uri, din pădurile noastre dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn.