Primăria Slatina justifică preţul la apă

986

După ce candidatul PNL la fotoliul de primar, Marius Bălaşa, a împânzit oraşul cu pliante prin care arată că, în Slatina, calitatea apei nu justifică preţul pe care îl plătim, acuzând consilierii locali PSD că au majorat, începând cu 1 ianuarie, tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă, canalizare şi epurare cu „inifima sumă de 25 de bani pentru un metru cub de apă… cât o ţigară Kent”, Primăria Slatina vine cu justificări privind stabilirea noilor tarife.

„Prețurile unitare practicate de la 1 ianuarie a.c. aferente serviciului de furnizare apă și colectare, respectiv epurare ape uzate în municipiul Slatina, nu se modifică față de cele aprobate prin avizul ANRSC și HCL nr. 433/16.12.2015. Diminuarea valorii facturii achitate de utilizatori, survine prin reducerea cantităților de ape uzate preluate la canal și epurate de la 100%, la 80% până la efectuarea unui studiu de specialitate. Valori actuale aprobate aferente 1 m.c. apă incluzând canalizare și epurare 100% sunt: apă- 3,12 lei (cu TVA 9%), canal- 1,62 lei (cu TVA 20%), epurare- 2,57 lei (cu TVA 20%), rezultând un total de 7,31 lei (cu TVA). Valori plătite efectiv aferente 1 m.c. apă incluzând canalizare și epurare 80%: apă- 3,12 lei (cu TVA 9%), canal- 1,30 lei (cu TVA 20% si 80% procent de preluare), epurare- 2,06 lei (cu TVA 20% si 80% procent de preluare), rezultând un totaş de 6,48 lei (cu TVA). Prin urmare, pretul pentru serviciul de furnizare apă si colectare-epurare ape uzate în municipiul Slatina nu va creşte!”, se specifică într-un comunicat al primăriei, precizările fiind făcute de către Compania de Apă Olt.
Şi, cu toate precizările şi asigurările CAO, slătinenii au plătiti cu mult mai mult la apă luna aceasta. Deloc de ignorat şi bizar este modul de tarifare. Consumatorii casnici plătesc o dată pentru apa consumată şi, a doua oară, încă 80% valoarea acesteia (până acum 100%)- drept apă uzată evacuată. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu deversăm în conductele realizate pe banii noştri, deci proprietatea noastră, tot plătim cât consumăm, de aici rezultă dublarea costului.
Ca să închidă gura târgului privind zvonul că slătinenii ar consuma cea mai scumpă apă din ţară, CAO a emis chiar şi un clasament, potrivit căruia Slatina se află pe locul 22 (din 40 de judeţe) cu tariful de 6,48 lei/mc (inclusiv tva); cele mai mari tarife în acest sens se înregistrează în Constanța – 8,82 lei/mc, Pitești – 8,55 lei/mc, Rm. Vâlcea – 8,36 lei/mc, Galați – 7,62 lei/mc etc.