Autorităţile oferă ajutor, se caută bătrâni!

530

Bătrânii singuri care au nevoie de ajutor pentru plata facturilor, cumpărarea de medicamente sau alimente pot fi ajutaţi de către voluntari ai Crucii Roşii. Sistemul de asistenţă a fost stabilit de către autorităţi, fără însă a avea cui să fie oferit, la nivel de judeţ neexistând nicio listă cu persoanele care ar putea beneficia de ajutor. Prefectul face apel către toate persoanele din judeţ care cunosc persoane ce pot fi ajutate să anunţe primăriile.

Voluntarii Crucii Roşii sunt dispuşi să ajungă în fiecare locuinţă în care trăiesc persoane vârstnice sau bolnave care au nevoie de ajutor. La fel şi autorităţile, prefectul de Olt Silviu Neacşu extinzând astăzi proiectul de ajutor pentru această perioadă într-unul permanent, fie el doar pentru monitorizare, pentru ca o persoană de încredere să le calce pragul o dată sau de două ori pe săptămână. Există însă un impediment: autorităţile sunt dispuse să ofere ajutor, însă deocamdată nu au cui. La nivel de judeţ nu există nicio listă cu astfel de persoane, trebuind mai întâi un amplu proces de identificare, la care să participle mai multe autorităţi. Şi-au anunţat disponibilitatea de a participa Poliţia Locală Slatina, Asistenţa Socială a Primăriei Slatina, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Casa de Ajutor Reciproc, urmând ca, în urma unor adrese ce vor fi trimise de la Prefectura Olt să fie implicate toate primăriile din judeţ, Casa de Sănătate, asociaţiile de proprietari şi alte instituţii şi organizaţii.
“Nu putem face razie să luăm fiecare apartament în parte să identificăm persoanele care au nevoie de ajutor! Încă de la începutul sezonului rece noi am trimis adrese către asociaţiile de proprietari pentru a ne comunica persoanele singure, aflate în imposibilitatea de a se încălzi sau deplasa. Nu am primit, din păcate, niciun răspuns. Avem nevoie de participarea tuturor pentru a realiza o listă cu aceste persoane pentru că îmi este greu să cred că nu avem vârstnici care au nevoie de ajutor”, a semnalat Nora Popescu, director Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Slatina, principala problemă a proiectului de ajutor, la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Prefectul a anunţat că va discuta cu primarul Slatinei, Emil Popa, pentru a convoca o şedinţă cu cei 48 de preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari din municipiu, pentru a li se solicita ajutorul. Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Olt, Florea Mitroi, a promis, de asemenea, că va discuta mâine această problemă, la întâlnirea informală a pensionarilor, solicitând sprijinul membrilor.
Pentru a se realiza într-un timp cât mai scurt lista menţionată, prefectul Neacşu solicită implicarea tuturor locuitorilor, cu rugămintea de a anunţa primăriilor cazurile pe care le cunosc.