Consumul de cafea – cel mai dăunător obicei

232

Deşi a devenit de o importanţă vitală în ultimele decenii, efectele cafelei încep să fie din ce în ce mai simţite de către oameni, deoarece consumul ei creşte tot mai mult.

Deşi nu este tratată ca un drog, cafeaua este cu siguranţă cea care produce cea mai mare dependență. Studiile arată că renunţarea la cafea este chiar mai grea decât renunţarea la tutun.

Unii oameni nu îşi pot începe ziua fără cafeaua de dimineaţă. Fără exagerări, mulţi spun că nu pot funcţiona fără mica doză de lichid maroniu, ce îi pune imediat pe picioare. Însă consumul ei face mai mult rău decât bine, iar specialiştii spun că vitalitatea pe care o oferă dimineaţa este mai degrabă efectul obişnuinţei, nu neapărat energie pură. Demonstrat prin faptul că unele persoane au aceeaşi stare dimineaţa chiar şi după două căni mari de cafea, şi pot să doarmă la fel de bine noaptea chiar dacă consumă seara cafea.

Consumul a cinci cafele pe zi, chiar şi decofeinizate, prezintă o legătură cu obezitatea şi afecţiunile cronice, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Western Australia.

Este vorba despre primul studiu efectuat vreodată în lume ce analizează efectul dozelor mari de cafea. Cercetătorii au descoperit că echivalentul a cinci cafele pe zi duce la dublarea cantităţii de grăsime viscerală – grăsimea din jurul organelor din abdomen ce duce la afecţiuni cronice letale. Deci, astfel pică mitul prin care cafeaua ajuta la slăbit. Nu doar că nu arde grăsimile în exces, dar afectează foarte grav şi sănătatea. Dieta cu cafea este pură îmbolnăvire, spun specialiştii. Multe femei în special, se înfometează şi ajung să consume doar câteva cafele pe zi, ca să le ofere energia de care au nevoie ca să poată face față dietei drastice. Nimic mai greşit! Nu doar că ne îmbolnăvim organismul prin lipsa de hrană, dar îl şi otrăvim.

Kevin Croft, profesor la Universitatea Western Australia, afirmă că studiile precedente au testat efectul unei cantităţi mici de cafea, echivalentul unei ceşti pe zi.
Studiile au arătat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 scade în urma consumului de cafea. Pornind de la aceste cercetări, am dorit să studiem efectele compuşilor de tip CGA ce se găsesc în cantităţi mari în cafea, dar şi în ceai şi anumite fructe, precum prunele”, a explicat profesorul Croft.

Sunt foarte multe persoane care arată bine, dar care prezintă o acumulare de grăsime în anumite celule din jurul organelor şi a ficatului”, explică profesorul. „Acest lucru ar putea fi agravat de consumul excesiv de cafea”, a mai spus Matthews.
Se pare că efectele asupra sănătăţii depind de doză. Un consum moderat de cafea, de până la 3-4 ceşti pe zi, pare să reducă riscul de a dezvolta afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi cele ale aparatului cardiovascular”, a concluzionat specialistul.