Cu bastonul la instanţă

156
Sute de pensionari işi caută drepturile în instanţă

Pensionarii olteni continuă să fie nemulţumiţi de drepturile care le sunt stabilite pentru munca depusă, chiar dacă într-un număr mai mic decât în anii trecuţi. În 2015, peste 300 dintre ei au continuat disputa cu Casa Judeţeană de Pensii Olt în instanţă. În dosarele în care judecătorii s-au pronunţat, doar într-o treime vârstnicii au avut câştig de cauză.

Pe rolul instanţelor din judeţ s-au aflat anul trecut 318 dosare privind stabilirea drepturilor din contribuţii sociale, introduce de pensionari. În 75 dintre aceste, magistraţii s-au pronunţat deja dând câştig de cauză Casei Judeţene de Pensii Olt în 50 dintre ele, celelalte fiind câştigate de vârstnicii nemulţumiţi.

Litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată se referă la recalculări privind stagiile de cotizare, aplicarea bonificaţiilor aferente sporurilor şi grupelor de muncă. Acestea nu au fost valorificate iniţial la depunerea dosarului din motive diverse. Oamenii au depus la dosar actele care să le dovedească contribuţiile pe care le invocă în schimbarea cuantumului pensiilor.

Unii dintre cei care îşi caută dreptatea în instanţă au vârste venerabile şi grave probleme de sănătate. Cu toate acestea, oamenii sunt hotărâţi să-şi caute dreptatea chiar dacă pentru a o găsi cheltuie sume importante din bruma de bani pe care o au şi, în plus, o parte dintre ei îşi riscă şi sănătatea.

Numărul litigiilor dintre pensionari şi Casa Judeţeană de Pensii Olt a scăzut substanţial în ultimii trei ani. Dacă în 2012, numărul pensionarilor care s-au adresat judecătorilor a fost de 1200, un an mai târziu s-a redus la jumătate iar anul trecut a depăşit cu puţin 300 de cazuri. În anii trecuţi, cele mai multe litigii au fost cauzate de reţinerea contribuţiei la asigurprile sociale de sănătate.