La 26 de ani de la fuga lui Ceauşescu, oltenii comemorează eroii ce le-au redat libertatea

169

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când muncitorii de la marile întreprinderi din ţară, printre care şi cei din Olt, au ocupat Capitala, cerând armatei să li se alăture, 26 de ani de la fuga lui Nicolae Ceauşescu şi victoria revoluţionarilor. Sunt 26 de ani de când aşa-numiţi terorişti au început să tragă haotic, iar mii de români au plătit cu viaţa îndrăzneala de a-şi cere libertatea în stradă, de a purta cu mândrie tricolorul cu stema decupată.

Astăzi, la fel ca peste tot în ţară, autorităţile judeţene, locale şi revoluţionarii îi comemorează pe eroii Revoluţiei din Decembrie 1989. La Slatina, ceremonia a fost organizată la Troiţa Eroilor, amplasată în faţa Casei de Cultură a Tineretului şi a debutat cu un Te Deum susţinut de un sobor de preoţi şi de PF Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Oficialităţile prezente, revoluţionari, reprezentanţi ai instituţioilor publice şi partidelor politice au depus corone şi jerbe de flori la troiţă.
„Îi comemorăm astăzi pe aceia care au ales să-şi sacrifice viaţa ca noi să trăim în libertate. Datoria noastră este să vorbim cu cei tineri, de după 89, care s-au născut liberi şi care nu-şi pot imagina cum s-a putut trăi fără libertate, care nu pot înţelege privaţiunile acelui regim, frica celor care au trăit în acele timpuri, care nu au fost nevoiţi să aibă capacitatea de a acoperi, de a simula, de a spune altceva decât ceea ce gândeşti. Am trăit vremuri atât de triste, în care pâinea, bananele, uleiul, zahărul, butelia de gaz, erau trofee de supravieţuire zilnice, dinainte de Revoluţie. Datoria noastră este să transmitem aceste lucruri mai departe, să consolidăm democraţia şi să nu creăm drumul spre revenirea acelui regim totalitar niciodată.”, a spus Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt.

„Noi ne-am făcut datoria pentru ţară, ţara nu!”
Deşi numărul celor ce-şi arogă dreptul de revoluţionar este mare şi sunt împărţiţi în mai multe asociaţii (se pare că circa 1100 de olteni îşi arogă acest drept), la manifestare nu a fost prezentă astăzi decât o mână de revoluţionari, câţiva depunând încă de ieri flori la Troiţa Eroilor. Eroi-martiri din judeţul Olt sunt doar zece. La evenimentele din decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa: Ion Argherie, din Rotunda, soldat în termen la UM 01026 Bucureşti; Nicolae Ciobanu, din Tufeni, soldat în termen la UM 01210; Daniel Popa, din Drăgăneşti, soldat în termen la UM 0865 Câmpina; Victor Olaru, din Pârşcoveni, magazioner; maior Burcea Andrei – Caracal; Călin Adrian – Vlădila;  Motohan Silviu – Traianu;  Radu Gheorghe Ioan – Slătioara; Sasu Ion – Slatina; sublocotenent Sîrbulescu Iancu – Obârşia.
La Slatina, 87 de revoluţionari cu certificate beneficiază de scutire de la plata taxelor şi impozitelor.
Cei prezenţi la ceremonie nu s-au arătat dispuşi să depene amintirea lui decembrie 89, dar nici să dezvăluie ce emoţii îi încearcă această zi. Printre cei care au dorit să ne spună câteva cuvinte se numără Constantin Popescu, președintele Consiliului Național al Blocul Naţional al Revoluţionarilor. „Este o zi foarte importantă, zi dedicată celor care au stropit cu sângele lor străzile Capitalei şi oraşelor ţării, oferindu-ne astăzi libertatea de care ne bucurăm. După 26 de ani, emoţiile sunt aceleaşi, iar trăirile nu pot fi decât la fel. Este important că lucrurile se mişcă în România, am făcut paşi spre democraţie şi sper ca justiţia şi organele abilitate să-şi facă datoria şi să ofere poporului român ceea ce a vrut în 89.”, a spus revoluţionarul. Edi Popescu este de părere că niciodată adevărul despre revoluţie nu va fi unul clar, sperând în redeschiderea dosarului revoluţiei. „Orice dosar care se închide, de poate şi deschide. Sunt oameni care sunt pro, sunt oameni care sunt contra, care ne scuipă în obraz, care ne pupă. Noi ne-am făcut datoria pentru ţară, ţara nu! Adevărul despre revoluţie niciodată n-o să fie clar, pentru că revoluţia nu s-a desfăşurat într-un singur loc, ci pe fragmente, iar fiecare om a văzut cu alţi ochi şi va explica cu alte cuvinte ceea ce s-a întâmplat. Şi niciodată n-o să poţi face un tot unitar ca să ai o idee generală despre revoluţie. Istoricii vor avea ultimul cuvânt şi vor face un rezumat. Cert este că noi ne-am făcut datoria!”,declară Popescu.