Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării şi cei ai ADR SV Oltenia, în vizită la obiectivele reabilitate cu fonduri europene

565

Astăzi a avut loc la Slatina „Caravana POR 2014- 2020”, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împreună cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

A fost cel de-al optulea eveniment organizat de către Ministerul Dezvoltării, câte un eveniment în fiecare dintre regiunile de dezvoltare. Caravana presupune organizarea sesiunilor de informare cu privire la Programul Operațional Regional 2014-2020, aprobat de Comisia Europeană în data de 23 iunie 2015, la Bruxelles. Evenimentele sunt dedicate potențialilor beneficiari, scopul întâlnirilor fiind informarea cu privire la stadiul Regio şi a indicatorilor atinşi, a rezultatelor acestuia, oferirea de informaţii despre proiectele finalizate, impactul regional al acestora, dar, mai ales, prezentarea noilor oportunități de finanțare.
La evenimentul de ieri organizat la Slatina au participat experţi din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, reprezentanţi ai ADR SV Oltenia, invitaţi fiind reprezentanţi ai autorităţilorr publice locale, ai mediului de afaceri, ai ONG-urilor din toată regiunea şi mass-media.
„Au fost prezentate câteva rezultate ale POR 2007- 2013, precum şi activităţile pe care beneficiarii, entităţile care gestionează programul le desfăşoară în această perioadă. POR 2007- 2013 trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an, însemnând toate plăţile către constructori să fie efectuate până atunci. Este o perioadă intensă, pentru că până pe data de 7 decembrie trebuiesc depuse cererile de plată, iar cererile de rambursare beneficiarii le pot depune până în 29 februarie. Practic, în martie vom avea o evidenţă clară a situaţiei absorbţiei fondurilor în regiune pentru că atunci vom şti câte fonduri au fost decontate.”, ne-a declarat Marilena Alecu, şeful Departamentului Politici Regionale şi comunicare din cadrul ADR SV Oltenia.

vizita2

Vizite la LPS, muzeu şi plajă

Au fost vizitate 3 dintre cele 88 de proiecte implementate în judeţul Olt, respectiv Liceul cu Program Sportiv, Muzeul Judeţean şi Clubul Nautic, unde au fost întâmpinaţi de conducerea unităţilor şi li s-a arătat pe ce au fost cheltuiţi banii europeni. Proiectul „Reabilitare şi extindere clădiri şi reţea de canalizare – Liceul cu Program Sportiv, municipiul Slatina, judeţul Olt”, cu o valoare totală de aproape 65 de miliarde de lei vechi, din care aproape 45 de miliarde au reprezentat fondurile venite din fonduri europene, a presupus mansardarea celor trei corpuri ale liceului şi realizarea a 60 de locuri de cazare pentru elevi, a unei săli multimedia, a unei săli de forţă şi unei săli de conferinţe.
Vizitatorii au rămas încântaţi de Clubul nautic al Slatinei, obiectiv realizat de la zero, pe malul Oltului. Proiectul „Amenajare club nautic si de agrement „Plaja Olt” – Municipiul Slatina”, cu o valoarea totală de 36,2 milioane lei, din care finanțare nerambursabilă 9,38 milioane lei, a presupus amenajarea unei suprafeţe de 6,96 ha şi crearea de 45 de locuri noi de muncă (până acum angajate doar 32 persoane).
A fost modernizată zona de plajă, piscine, dușuri, vestiare, debarcader hidrobiciclete și bărci cu vele, construite teren de minifotbal multifuncţional, teren de tenis, teren special de beach-volei, zona minigolf, teren tir cu arcul, zona specific escaladei, pista asfaltată pentru biciclete, amenajări specifice rollerilor, parcare, centru fitness şi centru Spa.
Şi la Muzeul Judeţean Olt au rămas plăcut surpinşi vizitatorii de spaţiile expoziţionale şi de noul look al fostului Palat Administrativ al Oltului. Proiectul are o valoare de 4,54 milioane lei, din care 3,05 milioane lei contributie nerambursabila FEDR, peste 250.000 de lei contributie de la bugetul naţional şi 1,23 milioane lei contributia Consiliului Judeţean Olt.
„Sunt proiecte frumoase. Am văzut elevi în sălile de clasă, doamna director ne-a spus că fondurile europene au avut un impact deosebit asupra calităţii învăţământului. De asemenea, la muzeu lucrarea este finalizată din octombrie, dar obiectele vor fi expuse după şase luni. Pentru toate proiectele din judeţul Olt, numai finanţarea nerambuirsabilă este aproape 90 de milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea din partea beneficiarilor.”, a mai spus reprezentanta ADR SV Oltenia.
Marilena Alecu a mai dezvăluit şi faptul că, în complementaritate cu proiectul de reabilitare a Muzeului Judeţean, în aceeaşi zonă Consiliul Judeţean Olt pregăteşte încă un proiect pentru un obiectiv de patrimoniu de categoria A- Casa Fântâneanu, pe care autorităţile judeţene doresc să o reabiliteze în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţiului, pe următorul exerciţiu financiar.