Ponta este citat de DNA în dosarul de urmărire penală al cumnatului său

115

Fostul premier Victor Ponta este aşteptat, joi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti, unde a fost citat ca martor în dosarul în care este pus sub urmărire penală cumnatul său, Iulian Herţanu.

Potrivit unor surse judiciare, Victor Ponta a fost citat de procurorii DNA Ploieşti pentru a fi audiat ca martor în dosarul Hidro Prahova, în care cumnatul său, omul de afaceri Iulian Herţanu, este pus sub urmărire penală pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri europene în cadrul contractului încheiat cu SC Hidro Prahova pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic, din judeţul Prahova.

Ponta este aşteptat la sediul DNA în jurul orei 13.00.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma să, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic.

De asemenea, aceştia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului şi şi-au însuşit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossmann Engineerig SRL către ‘partenerii’ la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări) şi s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei.